Feestelijke opening De Stijl fietsroute Amersfoort – Utrecht

Foto:

Op de eerste nationale Rietvelddag, zondag 24 juni 2018, is De Stijl fietsroute geopend met een feestelijk publieksevenement op de fiets.

Langs de fietsroute tussen Amersfoort en Utrecht staan tien beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen. De zuilen van 6,5 meter hoog symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan.

Het was zondag 24 juni 130 jaar geleden, dat Gerrit Rietveld werd geboren in Utrecht. Hoewel Rietveld en Mondriaan op fietsafstand van elkaar werden geboren, hebben ze elkaar nooit ontmoet. Hedendaags kunstenaar Boris Tellegen creëerde met zijn tien beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. De regio Utrecht geldt als de broedplaats van De Stijl. Er zijn vier van de belangrijkste Stijlkunstenaars geboren: Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg.

Toekomstige snelfietsroute

Gedeputeerde Dennis Straat opende de fietstocht. Hij vertelde dat de route verder wordt ontwikkeld tot een snelfietsroute in samenwerking met de gemeenten Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort. Volgens Straat investeert de provincie de komende jaren flink om, samen met ander wegbeheerders, een aantal van zulke snelfietsroutes te realiseren.

Zo’n 120 enthousiastelingen fietsten vervolgens mee over de route van bijna 20 kilometer, van het Mondriaanhuis naar Utrecht. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts sloot het geheel feestelijk af bij het Centraal Museum. Zij reikte daar een aantal De Stijl-reisgidsen uit aan de gelukkige prijswinnaars. De winnaar van de hoofdprijs nam een gloednieuwe fiets in ontvangst.

Kunstenaar Boris Tellegen

De beelden tussen Amersfoort en Utrecht zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben allen een eigen karakter. Boris Tellegen: “Ik was in mijn kunst niet bezig met De Stijl, maar ik ben vereerd dat in mijn werk de lijn vanuit deze beweging naar mijn actuele werk wordt herkend.” Kunstenaar Boris Tellegen (1968) brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldberoemd door hun unieke composities met een 3D-effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk driedimensionaal geworden.

Fiets ‘m zelf

Nieuwsgierig geworden naar de beelden langs deze bijzondere fietsroute? De routekaart is te downloaden op www.destijlutrechtamersfoort.nl.

Dit kunstproject is het eindresultaat van een bijzondere samenwerking tussen het Centraal Museum Utrecht, stichting Amersfoort in C, de gemeenten en de provincie Utrecht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen