Fiets mee van Mondriaan naar Rietveld

Foto: Dirk Verwoerd

Tussen Amersfoort en Utrecht worden op zondag 24 juni tien beelden onthuld middels een feestelijke fietstocht. De beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De 6,5 meter hoge zuilen staan langs De Stijl fietsroute. Ter ere van de opening is er 24 juni een fietstocht van Amersfoort naar Utrecht langs alle beelden met activiteiten en prijzen. Fietst u mee?

De kunstenaars Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren. Desondanks hebben deze leden van kunstbeweging De Stijl elkaar nooit ontmoet. Hedendaags kunstenaar Boris Tellegen creëerde 10 beelden tussen Amersfoort en Utrecht langs deze De Stijl fietsroute van ongeveer 20 kilometer. Tellegen verwijst in zijn monumentale kunstwerken duidelijk naar het abstracte werk van leden van De Stijl Rietveld en Mondriaan. De sculpturen markeren ook de bijzondere band tussen de twee steden. Deze fietsroute zal de komende jaren verder ontwikkeld worden tot een fietsroute die nog aantrekkelijker is voor fietsende forensen en elektrische fietsen.

Feestelijke opening op de fiets

Op zondag 24 juni start om 13.00 uur in Amersfoort bij het Mondriaanhuis een fietstocht van ongeveer 20 kilometer naar Utrecht langs de beelden. Het eindpunt is het Centraal Museum. Deelname aan het openingsevent op 24 juni is gratis, maar de capaciteit bij de start is beperkt. Aanmelden kan tot en met maandag 18 juni door een mail te sturen naar [email protected]. De fietsroute kan uiteraard ook op eigen gelegenheid worden gereden.

Win een fiets!

Het gaat deze dag niet om wie het snelste kan fietsen, maar om de plezier van het fietsen langs verschillende landschappen en beelden door vijf gemeenten; Amersfoort, Soest, Den Dolder, De Bilt en Utrecht. Of je nu een stadsfiets, ligfiets, éénwieler of driewieler hebt, iedereen kan op zijn eigen fiets meedoen in eigen tempo. De deelnemende fietsers worden uitgedaagd om het traject van ongeveer 20 km extra goed te observeren. Bij verschillende beelden kunnen de deelnemers punten verzamelen en vragen beantwoorden waarmee ze kans maken op leuke prijzen. De tocht eindigt bij het Centraal Museum waar om 16.00 uur de prijsuitreiking is en onder alle officiële deelnemers wordt een mooie fiets verloot.

Eerste Rietvelddag

De opening van deze beelden is ook de start van de eerste nationale Rietvelddag. Op zondag 24 juni 1888, dus 130 jaar geleden, werd Gerrit Rietveld geboren in Utrecht. In het Centraal Museum en onder andere het Rietveld Schröderhuis zijn deze zondag daarom extra activiteiten. De Rietvelddag wordt een jaarlijks event.

Snelle fietsroute

Door verbeteringen aan de fietsinfrastructuur wordt de De Stijl fietsroute de komende jaren een nog snellere fietsverbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Woon-werkverkeer op de (elektrische)fiets wordt zo aantrekkelijker. De route kan uiteraard ook gefietst worden als recreatieve tocht. Fietsers kunnen na het zien van de kunstwerken doorrijden naar het Centraal Museum in Utrecht of het Mondriaanhuis in Amersfoort en zich verder te verdiepen in De Stijl.

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties