Jongeren maken spelenderwijs kennis met provinciale politiek

Foto: Procinvie Utrecht

Spelenderwijs kennismaken met de provinciale politiek. Tijdens het provinciespel ligt midden in de zaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. Scholen kunnen zich hiervoor aanmelden.

Wat voor voorzieningen moeten er komen, en waar? Je kunt denken aan bedrijventerreinen, snel internet of windmolens. Of aan welk beleidsterrein moet meer budget besteed worden. Daar beslissen de leerlingen over via de politieke partijen die zij voor het spel zelf hebben opgericht. Vanaf nu kunnen Utrechtse jongeren meedoen aan het nieuwe provinciespel . Speciaal voor scholieren is het nieuwe spel door ProDemos ontwikkeld.

Leerlingen van het ROC Midden Nederland speelden 7 op mei het nieuwe provinciespel in Utrecht. Samen met de commissaris van de Koning, Willibrord van Beek , en directeur van ProDemos, Eddy Habben Jansen, rolden de leerlingen van het ROC Midden Nederland het spelkleed uit. Van Beek sprak de leerlingen toe: “Het is belangrijk is te leren wat democratie is, hoe democratische besluiten tot stand komen. Hoe jonger je daarmee in aanraking komt, hoe beter. Niet voor niets is dit spel speciaal voor scholieren en studenten ontwikkeld. Je gaat zelf ervaren dat overleg, argumentatie, samenwerking, meerderheid en consensus nodig zijn om tot uitvoerbare besluiten te komen. En, hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op die besluiten. Hiermee ontdek je wat jij belangrijk vindt in je eigen leefomgeving. Als je zelf keuzes mag maken, realiseer je je meer wat in de provincie aan besluitvorming plaatsvindt.”

Tijdens het spel kunnen de leerlingen ook vragen stellen aan echte Statenleden en er op die manier achter komen of de vergaderingen in het echt ook zo verlopen. Scholen kunnen zich aanmelden via PromDemos.

Bron: provincie Utrecht

Reacties