112

‘Meer aandacht voor onverwachte noodsituaties’

Foto: Politie.nl

Het ongeval, dat dinsdag 1 mei op een spoorwegovergang in Bussum plaatsvond, heeft het leven gekost aan de 66-jarige rij-instructeur Reinink uit Amersfoort. De 18-jarige leerlinge, uit Bussum, was volledig in shock. De lesauto, waar beiden in zaten kwam stil te staan op de spoorwegovergang.

35 seconden

Rijschoolhouders hebben massaal hun medeleven betuigt. Ook de branchevereniging Vereniging Rijschool Belang (VRB) reageerde op het ongeval. Zij vindt dat er meer aandacht moet zijn voor onverwachte noodsituaties tijdens de opleiding van rij-instructeurs. Bij sommige opleidingscentra is dit opgenomen in het programma, maar het is niet verplicht. Zo stelt de VRB dat er twee dingen van belang zijn, die iedere rij-instructeur moet leren aan zijn leerlingen: niet schakelen op een spoorwegovergang en zodra de eerste bel klinkt heb je 35 seconden voor de trein langs raast. Ook na de opleiding dient er aandacht te zijn voor dergelijke gevaarlijke situaties. Theorie is één, maar praktijk is twee. Daarom wil de vereniging dat er landelijke afspraken worden gemaakt. Hiervoor ligt echter de verantwoordelijkheid bij de minister en de Kamer.

Toedracht

Rond 11.15 uur op dinsdag 1 mei vond door nog onbekende reden de aanrijding plaats. In de auto zaten twee personen, de 66-jarige rij-instructeur en achter het stuur een 18-jarige leerlinge. Laatstgenoemde kon net op tijd de auto uit te komen, de ander helaas niet. Hij kwam te overlijden. In de trein zaten ongeveer 140 reizigers, van hen raakte niemand gewond. Het treinverkeer bij Bussum heeft urenlang stil gestaan en ook het overige verkeer gestremd. De reizigers konden overstappen in een andere trein die hen naar een ander station bracht. Het Tactisch Verkeersteam heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van aanrijding.
Rij-instructeur Reinink gaf rijles in ’t Gooi en zou bijna met pensioen gaan.

Slachtofferhulp

Mochten er getuigen zijn die behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen, dan is dat mogelijk bij Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen getuigen van verkeersongevallen bijstaan met onder andere emotionele hulp.

Reacties