Tekenradar brengt ziekte van Lyme in beeld

Foto: Publiek domein

Van 16 tot en met 22 april is het de Week van de Teek. Tijdens de week van de Teek vragen verschillende organisaties mensen om extra alert te zijn op tekenbeten.

Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, controleer dan daarna op tekenbeten. En vergeet niet jezelf ook te controleren wanneer je in de tuin bent geweest. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet 3 maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Regionale spreiding

Overal in Nederland kun je de ziekte van Lyme oplopen. Via tekenradar.nl kun je zien hoe vaak Lymeziekte in jouw gemeente voorkomt. Naast de nieuwste peiling zijn ook de resultaten uit de jaren 1994, 2001, 2005, 2009 en 2014 per gemeente te bekijken. Uit de peiling blijkt dat in de oostelijke en noordelijke provincies de meeste mensen de ziekte van Lyme oplopen.

Geografische verdeling per gemeente van het aantal diagnoses erythema migrans in Nederland, per 100.000 inwoners. Bron: tekenradar.nl

In het voor- en najaar zijn teken het meest actief. In de kaart is weergegeven hoeveel mensen met een rode ring op de huid door de huisarts zijn gezien. Een rode ring op de huid is een bewijs van de ziekte van Lyme, maar in ongeveer 5-10% van alle gevallen van de ziekte van Lyme verschijnt er geen rode ring of vlek op de huid.

In 2017 werden landelijk 148 op de 100.000 inwoners door een huisarts gezien met een rode ring of vlek op de huid. Amersfoort ligt net iets boven dat gemiddelde met 152,5.

Lees ook:
Doe de tekencheck!
Aantal Lyme-patiënten toegenomen
Kans op tekenbeet neemt toe

 

 

Reacties