Doe de tekencheck!

Foto: Publiek domein

De Week van de teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties. Of je nu beroepsmatig in het groen komt of als recreant van de natuur geniet, je doet er goed aan om aandacht te besteden aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme
Steeds vaker worden er teken gevonden die drager zijn van de ziekte van Lyme. 20% van de teken is besmet met het Borrelia-bacterie, welke de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Indien deze ziekte niet wordt opgemerkt, of wordt verwaarloosd, kan dit zeer ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een eerste symptoom is de rode kring op de huid rondom de beet, maar dit hoeft niet altijd zichtbaar te zijn als u besmet bent. Andere klachten zijn onder meer griepachtige verschijnselen of zwellingen van oorlel of tepel. In een later stadium ontstaan neurologische, gewrichts-, huid-, of hartklachten met onder andere verlammingen, zenuwpijn, hartritmestoornissen en krachtvermindering in ledematen tot gevolg.

De ziekte is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte van Lyme wordt ontdekt, hoe beter en sneller het herstel. In een later stadium kunnen klachten blijven houden na behandeling.

Voorkomen is…
Teken bevinden zich overal in de natuur. Gras, struikjes, in het bos, maar ook in de eigen tuin. Doordat ons lichaam warmte afgeeft, laat de teek zich vallen om zich vervolgens aan ons of de kleding vast te klampen.
Om dit te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden. Teken houden net als muggen niet van DEET en ook bedekkende (en geïmpregneerde) kleding heeft een preventieve werking. Controleer ook regelmatig op teken, zeker als je regelmatig in de natuur of in de tuin te vinden bent. Teken bijten zich niet direct vast, maar kunnen eerst nog even rondwandelen op zoek naar een geschikte plek. Check daarom goed huidplooien, want teken houden van warme plekjes. Omdat teken zich niet direct vastbijten, kunnen ze ook in je kleding blijven zitten.

… beter dan genezen
Toch een teek op de huid? Dan moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Daar zijn verschillende manieren voor. Als hij nog maar net op de huid zit, heeft hij zich nog niet vastgebeten. Dan kun je hem er vanaf wrijven.  Maar merk je dat hij vast zit, ga er dan niet aan trekken. De kop kan dan van de romp losraken, waarbij er ontstekingen kunnen ontstaan. Beter gebruik je een tekentang of pincet, waarmee je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastpakt en er langzaam uit trekt. Voordat je de teek gaat verwijderen, kun je beter geen alcohol, jodium of andere ontsmettende middeltjes gebruiken. Na het verwijderen de beet juist wel ontsmetten.

Met dit filmpje kun je jezelf systematisch checken op teken.

En dan?
Niet van iedere tekenbeet hoef je ziek te worden. In Nederland is het vooral de ziekte van Lyme die door teken wordt overgedragen, welke door de Borrelia-bacterie wordt veroorzaakt. Houd de plek waar de teek in de huid heeft gezeten goed in de gaten en noteer de datum van de beet in je agenda. Als in de periode van 1 week tot 3 maanden een vlek op de huid ontstaat, of je krijgt onverklaarbare klachten (moeheid, griepverschijnselen), ga dan naar de huisarts. In een vroeg stadium is deze ziekte prima te behandelen met antibiotica.
Sinds enkele jaren wordt de www.tekenradar.nl bijgehouden. Ben je gebeten door een teek, dan kun je hiervan melding doen.

Lees ook:
Kans op tekenbeet neemt toe
Aantal Lyme-patiënten toegenomen

Reacties