‘Live surgery’ reversed schouderprothese in Meander

Fysiotherapeuten uit de regio konden op 13 april een live operatie van een reversed schouderprothese bijwonen in Meander Medisch Centrum. Terwijl de ene orthopedisch chirurg op de operatiekamer aan het werk was, gaf de andere orthopedisch chirurg in het Auditorium tekst en uitleg bij de live beelden. Het was alweer de zesde live surgery die de orthopeden van Meander houden.

De negen orthopedisch chirurgen van Meander doen méér dan het behandelen van mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Zij richten zich ook op kennisoverdracht aan andere zorgverleners door middel van live surgery. Als eerste werd er in december 2015 voor gekozen om een reconstructie van de voorste kruisband in beeld te brengen. In 2016 volgen operaties van de schouder (cuff repair) en de standscorrectie van het onderbeen (osteotomie). In juni 2017 konden de fysiotherapeuten naar de plaatsing van een totale heupprothese kijken en in november 2017 een totale knieprothese.

De live surgery was prima te volgen op het grote scherm in het Auditorium. Orthopedisch chirurg Rob Nordkamp stond te opereren in de OK. Tegelijkertijd voorzagen zijn collega’s Thomas Berendes en Heleen Sonneveld de verrichtingen van een toelichting. De aanwezige fysiotherapeuten konden intussen al hun vragen stellen.

Na het bekijken van de operatie was er een presentatie over fysiotherapie na een reversed schouderprothese. De fysiotherapeut heeft een belangrijke rol bij de snelle mobilisatie van de patiënt.

Bron: Meander Medisch Centrum

Reacties