ANWB: 27% van de fietsers voelt zich onveilig in Amersfoort

Foto: Gemeente Amersfoort

In Amersfoort voelt ongeveer 27% van de mensen zich niet veilig op de fiets. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB onder zijn leden.

Het percentage in Amersfoort is nagenoeg gelijk aan het landelijk gemiddelde. Van alle ondervraagde Nederlanders voelt 27% zich onveilig op de fiets. In een aantal steden ligt dat percentage een stuk hoger. In Amsterdam (44%), Delft (37%) en Maastricht (36%) ervaren fietsers een ritje vaak als gevaarlijk.

In Amersfoort blijkt ook dat er meer mensen dan landelijk gemiddeld overweegt om elektrisch te gaan rijden, mits er voldoende laadpalen zijn. Ook het belang van eenduidige regelgeving omtrent milieuzones wordt als zeer belangrijk ervaren en scoort met 83% hoger dan het landelijk gemiddelde (78%). Betaald parkeren wordt als positief ervaren. Slechts 1% vindt dat parkeren gratis of goedkoper moet. Toch vindt de overgrote meerderheid dat parkeren in Amersfoort te duur is.

De ANWB voerde het onderzoek uit in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Zorgeloos en met plezier onderweg zijn, is de missie van de ANWB. En zo nodig, komt zij in actie. Niet alleen in politiek Den Haag, maar ook lokaal komt de ANWB steeds dichterbij. In het najaar van 2017 heeft de ANWB onder 22.000 leden, verspreid over 28 gemeenten, een onderzoek gedaan naar zes belangrijke thema’s waaronder duurzame mobiliteit, fietsveiligheid en bereikbaarheid.

De ANWB heeft de resultaten met een begeleidende brief gestuurd naar lokale politici van de betreffende gemeenten. We gaan graag met de gemeenten in gesprek over de resultaten. Vind je de thema’s die onderzocht zijn ook belangrijk en wil je zelf ook invloed uitoefenen in jouw gemeente?┬áStem dan op 21 maart!

Bron: ANWB

Reacties