Kwaliteit ziekenhuisapotheek Meander opnieuw erkend

Foto: Meander Medisch Centrum

De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum voldoet wederom aan alle eisen die worden gesteld aan de bereiding van medicijnen.

Ook de kwaliteitscontrole en kwaliteitsborging zijn prima op orde. Dat was de conclusie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die onlangs een tweedaags inspectiebezoek hield in de apotheek. Hierbij is gekeken of de apotheek nog steeds voldoet aan de GMP-z-eisen (voor bereidingen voor patiënten van Meander) en aan de GMP-eisen (voor bereidingen in het kader van geneesmiddelenonderzoek).

De inspectie heeft een bezoek gebracht aan de afdeling bereidingen (waar de ‘gewone geneesmiddelen’ bereid worden), de afdeling radiofarmacie (waar de radioactieve middelen voor diagnostiek en therapie bereid worden) en het apotheeklaboratorium (waar de kwaliteitscontrole plaatsvindt). Ook zijn het kwaliteitssysteem en allerhande documenten en resultaten doorgenomen en bediscussieerd. De afdeling voor radiofarmacie is bijzonder: er zijn er maar zeven in Nederland met dezelfde kwalificaties. De ziekenhuisapotheek van Meander heeft een belangrijke functie in de regio: de middelen die hier worden bereid, gaan naar 90 afnemers in de wijde omtrek, zoals andere ziekenhuizen, apotheken, verpleeghuizen en psychiatrische instellingen.

Ziekenhuisapotheker Rogier Lange, tevens als QA’er verantwoordelijk voor de kwaliteit, is blij met deze erkenning. “We staan aan de goede kant van de streep en dat kan alleen door een heel goed team waarbij iedereen feilloos de weg weet in het kwaliteitssysteem. Doordat we goed op elkaar en op de processen zijn ingewerkt, kunnen we het kwaliteitsbeleid uitstekend uitvoeren.”

Bij het bezoek van de Inspectie ging het om een standaard controle die elke drie jaar plaatsvindt onder alle ziekenhuisapotheken. De apotheek behoudt het GMP-z-certificaat en de beide fabrikantenvergunningen voor bereiden voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Dit is van groot belang voor de patiëntenzorg en het klinisch onderzoek in Meander. Trials (onderzoeken) met zelf bereide geneesmiddelen kunnen hierdoor worden voortgezet.

Bron: Meander Medisch Centrum

Reacties