Geen Amersfoortse bakker in AD Oliebollentest 2017

Foto: Publiek domein

De jaarlijkse AD oliebollentest heeft weer plaats gevonden. Vanwege de vele kritiek op de manier waarop de oliebollen in voorgaande jaren getest werden en de ongezouten, vaak onredelijke rapporten, heeft het AD het testen dit jaar anders aangepakt.

Nieuwe manier van testen
In de lijst opgenomen zijn de 75 beste oliebollenbakkers van Nederland volgens het testpanel. Bakkers konden zichzelf vooraf aanmelden om deel te nemen aan de test. Er werd vervolgens een afspraak gemaakt om de oliebollen op te halen. Ook lezers konden hun bakker aanmelden, maar deze werden vooraf niet op de hoogte gesteld. De bollen zijn tussen 7 en 23 november opgehaald en getest. Per verkooppunt werden 15 oliebollen gehaald. Deze werden na aankoop direct voorzien van codering, omgepakt en aan het einde van de inzameldag in Wageningen bij het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) afgeleverd. Hier werden de bollen door twee testpanels van 20 personen (totaal dus 40) geproefd en gekeurd op korst, binnenkant, het mondgevoel, smaak, hoeveelheid vulling en luchtigheid kruim.
De verkooppunten waarvan de oliebollen na deze test als 10 besten werden gescoord, werden nog twee maal bezocht, waarvan één keer anoniem. Uiteindelijk leidt de waardering van de panelleden tot de ranglijst die door het CSO is berekend.

Geen Amersfoortse bol?
In de lijst van beste oliebollen van Nederland is geen bollenbakker uit Amersfoort terug te vinden. Voor een geteste oliebol in de buurt zul je toch in Utrecht moeten zijn, bij Bakkerij Neplenbroek (#48), de Oliebollenkraam aan de Maliebaan ( #62) en de Hollandse Gebakkkraam J. Witstijn (#63). Ranglijst of niet, ook in Amersfoort kunt u prima terecht voor uw oliebollen. Waar haalt u de bollen, of bakt u zelf?

Reacties