Onderzoek naar goedkoper medicijn bij uitgezaaide prostaatkanker

Foto: Meander Medisch Centrum

Het radioactieve medicijn Rhenium 188-HEDP is een effectief middel voor de behandeling van pijn bij uitgezaaide prostaatkanker en heeft mogelijk ook een positief effect op de overlevingsduur.

Meander Medisch Centrum in Amersfoort start samen met Cancer Center Amsterdam (VUmc) een landelijk onderzoek waarin het effect van Rhenium-188-HEDP wordt vergeleken met Radium-223-chloride.

Dit laatste is een medicijn waarvan de gunstige invloed op de overlevingsduur al is aangetoond. Het is een duur medicijn, dat momenteel in veel ziekenhuizen wordt gebruikt. Een positieve uitkomst ten gunste van Rhenium-188-HEDP van deze wetenschappelijke studie maakt duidelijk dat door productie van medicijnen in de eigen ziekenhuisapotheek oncologische medicijnen aanzienlijk goedkoper kunnen zijn. Om deze reden financieren vier zorgverzekeraars (CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ) het Radium-Rhenium onderzoek. Vandaag wordt het contract voor het RaRe-onderzoek ondertekend in Meander Medisch Centrum.

Onderzoekers in Meander Medisch Centrum, Cancer Center Amsterdam (VUmc) en het Radboudumc hebben in de afgelopen jaren veel kennis vergaard over radionuclidentherapie bij prostaatkanker. “Uit alle studies tot nu toe komt naar voren dat Rhenium-188-HEDP een goed pijnstillend effect heeft bij patiënten met prostaatkanker met botuitzaaiingen en mogelijk ook een positief effect heeft op hun overleving. Het voordeel van Rhenium-188-HEDP is dat het in de eigen apotheek kan worden bereid en daardoor snel beschikbaar is tegen lage kosten. Dat is ook in het voordeel van de patiënt. Het ontbreekt echter nog aan een vergelijkende studie met Radium-223-chloride”, stellen John de Klerk, nucleair geneeskundige (Meander Medisch Centrum) en internist-oncologen Haiko Bloemendal (Meander Medisch Centrum) en Fons van den Eertwegh (VUmc). Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de afdelingen Nucleaire Geneeskunde, ziekenhuisapotheek, Urologie en Oncologie, is erop gericht om beide middelen goed met elkaar te vergelijken.

De komende drie tot vier jaar zullen in dit RaRe-onderzoek 400 patiënten met prostaatkanker worden behandeld met één van beide radioactieve medicijnen. Het zijn botzoekende stoffen, die de pijnlijke uitzaaiingen van kanker in het bot inwendig bestralen met als doel betere en langere overleving. Het betreft een fase–III-onderzoek. Dat wil zeggen dat een standaardbehandeling (Radium-223-chloride) vergeleken wordt met een nieuwe behandeling (Rhenium-188-HEDP).

Het initiatief tot het onderzoek komt van Meander Medisch Centrum, waar tevens de centrale productie van het radioactieve Rhenium-188-HEDP plaatsvindt in de ziekenhuisapotheek. Cancer Center Amsterdam (VUmc) is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke coördinatie. Radboudumc maakt een kosten-effectiviteitsanalyse. De studie zal in een groot aantal ziekenhuizen in Nederland gaan lopen en de verwachting is dat de eerste patiënten in het eerste kwartaal van 2018 zullen starten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen