4-jarige Tom uit Amersfoort geeft eigen boek uit

Foto:

Tom uit Amersfoort is 4 jaar en heeft een ontwikkelingsvoorsprong. Tom is dol op voetballen, maar speelt ook graag spelletjes en als je wil schaken, is hij ook voor een potje te porren.

Zijn lievelingskleuren zijn zilver en goud, maar ook vermiljoen en indigo. Als hij dat aan andere kindjes vertelt, begrijpen ze hem niet altijd. Want vermiljoen, dat doe je toch in de soep? Omdat Tom in zijn hoofd als een racepaard zo snel, dingen leert en begrijpt, vindt hij het heel lastig nieuwe vriendjes te vinden die net als hem ‘ingewikkeld’ denken. Daarom doet hij zijn racepaard gewoon in een vrachtauto, die langzaam rijdt, en past hij zich aan, om er bij te horen. Maar stiekem maakt dat Tom niet gelukkig….

Hoe hij zijn worstelingen op dit gebied, op zijn jonge leeftijd dit in boekvorm samen met zijn moeder in beeld weet te brengen met zijn veel eigen getekende illustraties, is ontroerend en geeft weer hoe moeilijk het kan zijn om als jong kind met een ontwikkelingsvoorsprong mee te draaien in de gewone wereld. De laatste jaren is de aandacht voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafdheid, toegenomen. Veel boeken richten zich op ouders en leraren. Met ‘gewoon Tom’ hoopt hij andere kinderen te kunnen helpen, zodat ze zichzelf beter begrijpen en een stukje herkenning halen uit zijn verhaal. De eerste oplage van het boek ‘gewoon Tom’, was binnen 2 dagen uitverkocht.

Reacties