Noodkap voor monumentale beuk

Foto: Gemeente Amersfoort

De grote bruine beuk in het Burgemeester Brouwerplantsoen is ernstig ziek en wordt maandag 7 augustus uit veiligheidsoverwegingen gekapt. De monumentale reus is in ernstige mate aangetast door een parasitaire reuzenzwam, die de boomwortels langzaam ‘opeet’.

De 24 meter hoge boom had al een aantal jaren extra aandacht van de gemeente. Onlangs zijn nog grote takken ingekort om het gewicht van de kroon te verminderen. De zwamaantasting heeft zich recent sterk uitgebreid en is ook aan de buitenkant goed te zien. De zwammen zijn rondom de gehele stamvoet gegroeid (zie foto). Ook is te zien dat de kroon van de boom slecht in het blad zit.

Afgelopen maandag heeft de gemeente, na een eigen onderzoek, een second opinion ingewonnen over de gezondheid van de boom. Uit het onderzoek blijkt dat de wortels onder de stamvoet nu teveel zijn aangetast. Hierdoor is de stabiliteit van de boom in gevaar. In verband met de veiligheid van de vele bezoekers van het plantsoen wordt geadviseerd de beuk zo spoedig mogelijk te verwijderen. Wij volgen dit advies op.

In het najaar komt op dezelfde locatie een nieuwe bruine beuk. Aan het gebruik van het hout wordt op een later moment invulling gegeven.

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties