Maaiwerkzaamheden Japanse Duizendknoop

Foto: Gemeente Amersfoort

Door de hele stad maait een groenaannemer momenteel de sterk woekerende Japanse Duizendknoop kort, als voorbereiding op verdere bestrijding eind van dit jaar.

De plant kan op termijn zeer veel schade aan de stad toebrengen en de gemeente is bezig met een grote operatie om de plant terug te dringen. Veel mensen vragen zich af waarom juist nu de maaiwerkzaamheden plaats vinden en hoe dit in zijn werk gaat.

Sappige stengels nodig
Komend najaar gaat de gemeente heel veel stengels van de Japanse Duizendknoop injecteren met een bestrijdingsmiddel (glyfosaat). Om dit goed te laten werken worden de planten nu gemaaid, zodat de stengels niet te dik worden om te kunnen injecteren. In het groeiseizoen ‘verhouten’ de stengels namelijk; ze worden te dik en hard. Door de grote stengels nu af te maaien lopen de planten opnieuw uit. Deze nieuwe ‘sappige’ stengels zijn dik genoeg om te injecteren maar veel minder hard in het najaar. Dit maakt het injecteren een stuk makkelijker en de kans op een succesvolle bestrijding groter.

Zorgvuldig werken
In de eerste dagen van het maaiwerk is er op een aantal plaatsen niet zorgvuldig genoeg gewerkt, waardoor er teveel plantresten zijn achtergebleven of in de watergang terecht zijn gekomen. Deze resten zijn inmiddels opgeruimd of staan in de planning om weg te halen. Met de aannemers zijn scherpere afspraken gemaakt over de te hanteren werkwijze. Op de foto ziet u een correct gemaaide locatie. Ziet u dat er niet goed gemaaid of opgeruimd is? Dan horen wij dat graag; stuur een bericht naar [email protected].

Hoe ziet het maaien eruit?
Het maaien van de Japanse Duizendknoop gaat op een andere manier dan bijvoorbeeld het maaien van gras. De planten hebben dikke harde stengels en zijn al vaak een aantal meter hoog. Op plaatsen die goed bereikbaar zijn worden met een zogeheten maai-zuigcombinatie de planten ter plaatse stuk gemaakt, een grote zuigmachine zuigt direct het plantmateriaal zo goed mogelijk op en stort het in de aanhanger. Op plaatsen waar de machine er niet (goed) bij kan, wordt de JDK bijvoorbeeld met een bosmaaier afgemaaid en het plantmateriaal wordt handmatig afgevoerd. Deze handploeg werkt niet zo snel als de grote machine. Er zit enige tijd tussen voordat ook de handploeg langs een locatie is geweest om bijvoorbeeld de resten op te ruimen.

Wat blijft er dan achter?
Na het maaien blijven er vaak bladeren en kleinere stukjes stengel achter. Het is niet haalbaar om elke locatie volledig van alle plantresten te ontdoen; dit kost veel extra tijd en geld en het verspreidingsrisico bij deze deeltjes is heel klein. Bladeren van de duizendknoop groeien niet uit tot nieuwe planten. Het zomerweer droogt achterblijvende stengels snel uit.

Waar wordt er allemaal gemaaid en hoe lang duurt het?
De gemeente heeft inmiddels bijna 400 plaatsen in de stad geïdentificeerd, waar de duizendknoop groeit. Al deze locaties worden gemaaid. Wilt u weten of er ook bij u in de buurt wordt gemaaid? Kijk dan op www.amersfoort-in-beeld.nl, alle locaties in de openbare ruimte zijn hier opgenomen. De aannemer is in de eerste week van juli begonnen met het maaiwerk en is hier naar verwachting eind juli mee klaar. Het maaisel wordt apart afgevoerd af om verspreiding van de planten te voorkomen.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen