Tips tegen hooikoorts

Foto: Publiek domein

Slecht nieuws voor mensen die last hebben van hooikoorts: de kans op klachten is tijdens dit mooie weekend groot. Door het zomerse weer bloeien grassen komende tijd massaal en worden allergeen pollen zeer sterk verspreid. Daarnaast neemt, doordat het droog blijft, de hoeveelheid pollen in de lucht sterk toe.

Ook speelt mee dat de luchtkwaliteit door het droge, zonnige en warme weer steeds slechter wordt. Luchtvervuiling versterkt de kans op klachten. De piekperiode van het graspollenseizoen begint dit weekend en duurt normaal tot begin juli, aldus Weeronline, Wageningen University en het LUMC.

De afgelopen weken zijn de grassen al in bloei gekomen en namen de graspollenconcentraties in de lucht langzaam toe. Maar door het aanhoudende mooie weer zullen steeds meer grassen in bloei komen, waardoor de pollenconcentraties in de lucht de komende dagen flink zullen toenemen.

Op Hemelvaartsdag kun je op de stranden nog schone zeelucht inademen, maar in het binnenland zijn dan al erg veel pollen in de lucht. Vrijdag, zaterdag en zondag wordt er geen schone zeelucht meer aangevoerd, en daar bovenop worden naast de pollen die in onze eigen land worden geproduceerd, pollen uit onze buurland aangevoerd.

Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige condities. De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders klachten. Er bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. De pollen van deze planten zijn licht tot matig allergeen en veroorzaken bij minder mensen klachten.

Er zit voor mensen met hooikoorts niets anders op dan zich voor te bereiden op een ongunstige periode. Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen.

Tips tegen hooikoorts:

  • Neem op tijd (preventief) je hooikoortstabletje in.
  • Douchen voor het naar bed gaan, om pollen uit het haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd overdag ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

Bron: Weeronline 

Reacties