‘Kosten bouwvergunning lopen sterk uiteen’

Foto: Publiek domein

De kosten die gemeenten rekenen voor een bouwvergunning lopen nog steeds erg uiteen en zijn vaak onvergelijkbaar. Daarover klaagde de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

Voor een kleine verbouwing (van 10.000 euro) betaalt een huiseigenaar in Capelle aan den IJssel nu bijvoorbeeld 168 euro aan gemeentelijke bouwleges, terwijl diezelfde vergunning in Veenendaal 918 euro kost. Soms wordt de prijs van de vergunning ook opeens fors opgeschroefd, blijkt uit onderzoek. In Alphen aan de Rijn stegen de vergunningskosten voor een kleine verbouwing afgelopen jaar het hardst, van 92 naar 226 euro.

De gemiddelde prijzen van een vergunning bedragen bij een kleine verbouwing € 369,29 en voor een grote verbouwing (van gemiddeld € 130.000,-) € 3.711,88. De gemeente Amersfoort blijft hierbij respectievelijk € 74,29 en € 61,88 onder de gemiddelde prijzen van vergunningen in Nederlandse gemeenten. De kosten in de gemeente Amersfoort voor dergelijke vergunningen zijn ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven.

De belangenorganisatie van huizenbezitters wil dat de overheid in Den Haag gemeenten dwingt om de kosten voortaan op een uniforme wijze te verantwoorden. Vanaf dit jaar zijn de gemeenten al verplicht om de kosten die zij toerekenen duidelijk te onderbouwen.

Reacties