200 Friese boeren op De Amersfoortse Berg

Foto: Openbaar Lyceum De Amersfoortse Berg

Openbaar Lyceum De Amersfoortse Berg organiseert sinds 1957 een Landbouwwerkweek.

Alle derdeklassers (mavo, havo en vwo) gaan een week naar een landbouwgebied en logeren dan op boerderijen. Zij maken op die manier kennis met de organisatie en de dagelijkse gang van zaken op een agrarisch bedrijf. Ze draaien een week mee in het bedrijf en het gezin en genieten van de gastvrijheid. Na afloop maken de leerlingen een werkstuk over hun ervaringen, dat onderdeel uitmaakt van het lesprogramma voor het vak aardrijkskunde. In de aardrijkskundelessen wordt de week ook inhoudelijk voorbereid.

De laatste jaren is de school zich steeds meer gaan concentreren op veeteelt-bedrijven in Friesland. Dat bleek voor de leerlingen toch het meest aantrekkelijke soort bedrijf te zijn. Bijna alle leerlingen van de Amersfoortse Berg van de afgelopen 15 jaar hebben op hun landbouwwerkweek in de derde klas leren helpen bij het melken en hebben een kalfje geboren zien worden.

De boeren verlenen hun gastvrijheid gratis aan de leerlingen van de school, omdat ze het zinvol vinden om kinderen “uit de stad” te laten ervaren waar de zuivelproducten in de supermarkt vandaan komen. Voor oud-leerlingen van de school blijkt hun herinnering aan de landbouwwerkweek vaak één van de hoogtepunten van hun schooltijd te zijn geweest.

Dit jaar vierde de school het 60-jarig jubileum van de Landbouwwerkweek. Alle boeren die de afgelopen drie jaar actief zijn geweest als gastgezin hadden een uitnodiging ontvangen voor een feestdag in Amersfoort. Tweehonderd Friese boeren kwamen afgelopen dinsdag daadwerkelijk naar de Amersfoortse Berg!

Na 60 maal te gast te zijn geweest op agrarische bedrijven, liet de school de boeren nu omgekeerd kennismaken met het schoolleven en met de stad Amersfoort. De boeren werd bij binnenkomst met een erehaag en applaus door honderden leerlingen ontvangen op de school, een welkom dat de gasten duidelijk ontroerde. Een uitgebreide lunch volgde, met onder andere een welkomswoord door burgemeester Bolsius van Amersfoort. Daarna volgden de boeren een aantal minilesjes van docenten die zij vaak nog kenden van de Landbouwwerkweek. Er werden lessen scheikunde, biologie, aardrijkskunde, Nederlands, Frans en zelfs techniek en LO aangeboden. Voor de boeren was dit een vrolijke , maar ook leerzame belevenis!

Vervolgens kreeg de hele groep een excursie naar de Amersfoortse binnenstad, met een rondvaart en een stadswandeling met gids. De dag werd afgesloten met een uitgebreid diner op school. Het was een dag waarin van beide kanten de hartelijke band tussen de school en de Friese agrariërs werd verstevigd. Ook de komende jaren zullen de derdeklassers van Lyceum de Amersfoortse Berg ongetwijfeld weer op Landbouwwerkweek gaan!

 

 

 

Reacties