Help mee de Japanse Duizendknoop te bestrijden

Foto: Gemeente Amersfoort

De Japanse duizendknoop is een zeer snelgroeiende plant. Door de sterke wortels die erg diep kunnen groeien, kan de plant de funderingen van gebouwen aantasten maar ook schade veroorzaken aan tuinen, terrassen en wegen.

Daarnaast overwoekert de plant alle andere planten en struiken. De gemeente Amersfoort gaat daarom de plant overal in de stad bestrijden.

De gemeente heeft alle plekken in beeld waar de Japanse duizendknoop in het openbaar groen voorkomt. Alle inwoners van Amersfoort krijgen in de komende weken een brief met folder met het verzoek om hun eigen tuin of terrein te controleren op de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop. Door samen te werken wil de gemeente ervoor zorgen dat in een aantal jaren de duizendknoop zo goed als uitgeroeid wordt in Amersfoort.

Controleer uw tuin of terrein
In de folder zijn afbeeldingen opgenomen van de plant zodat u deze goed kunt herkennen. Heeft u de Japanse duizendknoop gevonden? Via de website www.amersfoort.nl/duizendknoop kunt u eenvoudig uw locatie aan de gemeente doorgeven. De gemeente neemt daarna contact met u op. In het najaar behandelt de gemeente de plant met een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat.

Bestrijden met glyfosaat
De gemeente Amersfoort bestrijdt de Japanse duizendknoop met glyfosaat. Dit is het enige middel dat voldoende werkt omdat de plant zo sterk is en onder bijna alle omstandigheden blijft doorgroeien.  Het middel wordt heel gericht gebruikt door het te injecteren in de stengels of op de afgeknipte stengel te smeren. Hierdoor wordt onnodig contact met mensen, dieren of andere planten voorkomen.

Informatie en groeiplaatsen
Meer informatie over de bestrijding van de Japanse duizendknoop staat op www.amersfoort.nl/duizendknoop. Via de website kunt u ook nakijken of een groeiplaats al bekend is. Ook kunt u een locatie in uw tuin of terrein aan de gemeente doorgeven. Heeft u vragen over de Japanse duizendknoop dan kunt u ook e-mailen naar [email protected] of bellen met telefoonnummer 14 033.

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties