Nieuwe Maaivelden – op naar een compacte stad en levende stad!

Foto: FASadE

Op woensdag 19 april organiseert FASadE het Architectuurcafé ‘Nieuwe maaivelden op naar een compacte stad en levende stad!’. Daarin aandacht voor de duurzaam inrichting van de stad van de toekomst.

Om spaarzaam met onze ruimte om te gaan, is er veel voor te zeggen om ‘nieuwe maaivelden’ in te zetten, zowel in de hoogte, op daken, als in de laagte, ofwel ondergronds. Door ook deze nieuwe maaivelden te gebruiken, ontstaan intensieve en gelaagde steden. Een praktijk die we al kunnen zien in andere steden en landen!

De druk op onze steden is groot. Steeds meer mensen willen in de stad wonen. Niet voor niets stijgen de huizenprijzen daar sneller dan elders. Voorzieningen en kennis concentreren zich meer en meer in stedelijke regio’s. Inmiddels woont 50% van de mensen in steden en dat neemt toe tot 80% in 2050.
Tegelijk willen we ons groene landschap sparen. Maar hoe ontwikkel je een stad duurzaam en evenwichtig en voorkom je dat uitbreidingen zich alleen in horizontale richting bewegen? Door het toevoegen van maaivelden op andere niveaus dan de bestaande. Zo ontstaan gelaagde steden: levendige plekken, met een hoge stedelijke dichtheid, waar wonen, werken, winkelen en recreëren samenkomen. Denk daarbij aan ondergrondse verkeersstromen en gebieden die goed bereikbaar zijn met langzaam verkeer. Een ander voorbeeld zijn tiny houses; tuinen en zelfs parken en sportvelden boven op gebouwen.

Tijdens het Architectuurcafé Nieuwe maaivelden, tonen de verschillende sprekers vanuit diverse invalshoeken een interessante praktijk van steden binnen en buiten de landsgrenzen. De toekomst is heel dichtbij en werkt uitstekend! En Amersfoort? Hoe maken we de stad, met zijn dringende woonopgave, ook voor de toekomst interessant, leefbaar en compact? Zijn nieuwe maaivelden ook voor Amersfoort in beeld?

Start van de avond
Keynotespeaker Paul Roncken, ruimtelijk adviseur voor de provincie Utrecht, landschapsarchitect en verbonden aan de universiteit Wageningen, schetst vanuit meta-niveau de ruimtelijke kwaliteit en ontwikkeling van steden van de toekomst. Aansluitend volgen presentaties vanuit de praktijk, van bureaus en personen die hun sporen op het gebied van nieuwe maaivelden hebben verdiend. Gezamenlijk schetsen zij een breed en inspirerend spectrum van wat er mogelijk is en al gebeurt op het gebied van nieuwe maaivelden.

Sprekers
Paul Roncken (keynote), ruimtelijk adviseur voor de provincie Utrecht, landschapsarchitect en verbonden aan de universiteit Wageningen;
Tim Vermeend, directeur UCArchitects in Groningen; Renske van der Stoep, architectenbureau KCAP;
Chris Zwiers, partner, architect/stedenbouwkundige bij Oever Zaaijer en de inspirerende Yosser Dekker, bekend als initiator van Roofgarden Arnhem.

Locatie: Observant, Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort
Datum: woensdag 19 april 2017
Aanvang: Start 20:00 uur, deur opent om 19:30 uur
Aanmelden: Niet verplicht, wel welkom. Stuur een e-mail naar [email protected]

Reacties