Kunnen de schaatsen weer uit het vet?

Foto ter illustratie
Foto: Amersfoort.nieuws.nl

Liefhebbers van koud winterweer en schaatsen zitten goed. Het zachte weer met maxima van 10-12 graden maakt komende week plaats voor winterkou uit het oosten. Vanaf donderdag vriest het ’s nachts 2 tot plaatselijk 8 graden en in het noordoosten en oosten kan het overdag ook onder nul blijven. Doordat het water nog erg koud is van de vorige vorstperiode zal het ijs sneller groeien en kunnen de eerste ijsbanen over een week waarschijnlijk open.

Aanlooop
Na het weekend daalt de temperatuur in het noordoosten naar 2 tot 4 graden en is de naderende kou al merkbaar. In het zuiden en zuidwesten is het dan 6-7 graden. Daarbij is het bewolkt met zo nu en dan regen. Dinsdag en woensdag gaat het ’s nachts in het noordoosten een graadje vriezen en woensdag is er een kleine kans op een beetje sneeuw.

Vanaf donderdag is het opnieuw koud winterweer. In de nacht vriest het op grote schaal en waarden van -6 tot -8 graden zijn aan het eind van de week in het oosten van het land goed mogelijk. Door een koude oosten- tot noordoostenwind gaat het ook in het westen enkele graden vriezen. Overdag kan de temperatuur door zonnige perioden stijgen naar 2-4 graden. In het noordoosten en oosten kan de temperatuur ook overdag net onder het vriespunt blijven, zeker als er enkele wolkenvelden over het land trekken.

Schaatspret over een week
Zodra de kou arriveert zal op sloten en plassen snel een ijsvlies ontstaan dat ook redelijk snel in dikte zal toenemen. Het water is nog erg koud van de afgelopen vorstperiode, waardoor het ijs volgende week sneller kan groeien. Met een paar nachten matige vorst zullen ondergelopen weilanden geschikt zijn om op te schaatsen en waarschijnlijk is dat in het weekend het geval. Het blijft oppassen op grotere watergangen.

Of de kou lang stand houdt is nog erg onzeker. Er zijn berekeningen die dooi laten zien, maar de ervaring leert dat winterkou hardnekkig kan blijven hangen.

Bron: nieuws.Weeronline.nl

Reacties