Veel kapotte spullen kunnen vaker gerepareerd worden dan gedacht. Een loszittende naad, een haperend apparaat of een versleten stoel – vaak is er nog iets aan te doen. Door te repareren of gebruik te maken van een reparateur of Repair Café, kunnen spullen langer meegaan en verminderen we afval.
Wethouder Johnas van Lammeren (dierenwelzijn, duurzame leefomgeving en biodiversiteit): “Als iets kapot gaat, is het normaal geworden om een nieuwe te kopen en de oude weg te gooien. Gek eigenlijk als je bedenkt dat grondstoffen steeds schaarser worden en het vaak nog te repareren is. Alleen dan heb je vaak de vraag, kan het wel en hoe doe je dat? Daarom de Amersfoortse Repair Cafés. Geef je spullen een tweede leven en ontdek hoe eenvoudig repareren kan zijn”.
Om repareren toegankelijker te maken, is er in samenwerking met gemeenten in de regio een reparatiekaart ontwikkeld. Hierop zijn verschillende reparateurs te vinden, zoals kledingreparateurs, witgoedreparateurs, schoenmakers, meubelmakers, stoffeerders en telefoon- en computerreparateurs. De kaart is te bekijken op www.amersfoortduurzaam.nl/repareren.
Voor kleine reparaties kunnen inwoners terecht bij een van de Repair Cafés in Amersfoort. Hier helpen vrijwilligers bij het repareren van bijvoorbeeld elektrische apparaten, gereedschap, kleding of speelgoed. Het zijn ook ontmoetingsplekken waar bezoekers met een kop koffie of thee kunnen meekijken bij een reparatie. De reparateurs werken vrijwillig en een bijdrage voor de reparatie wordt op prijs gesteld. Eventuele nieuwe onderdelen worden door de bezoeker zelf betaald.
Bron: gemeente Amersfoort