Herdenking oorlogsslachtoffers op 4 mei in Amersfoort

24 apr , 16:35 Gemeente
ontwerp zonder titel 8
Amersfoort.Nieuws.nl
Bevrijdingsvuur in Wageningen

Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei vinden in gemeente Amersfoort diverse bijeenkomsten plaats waar belangstellenden bij aanwezig kunnen zijn om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies later.

De herdenkingsbijeenkomsten zijn openbaar, vooraf aanmelden is niet nodig. Vanwege de verwachte drukte is het wel verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn.

Herdenking ‘Gedenkkruis Jannetjesdal’

Van 14.00 tot 15.00 uur is er een plechtigheid op de Leusderheide bij het gedenkkruis Jannetjesdal, in aanwezigheid van bestuurders van gemeenten Amersfoort en Leusden. Verzamelen om 13.30 uur bij de Genschauloods aan de Kolonel H.L. van Roijenweg. Vanaf de Doornseweg is bewegwijzering geplaatst.

Herdenking in de buurt ‘de Luiaard’

Vanaf 16.00 uur is er een herdenking in de buurt ‘de Luiaard’, in aanwezigheid van wethouder Tyas Bijlholt. De herdenking start om 16.00 uur in de kerk aan de Willem van Mechelenstraat 8. Na de bijeenkomst zal er een witte anjer en een wit steentje worden gelegd bij de 13 herdenkingsstenen die in deze buurt liggen.

Sint Ansfriduskerk

In de Sint Ansfriduskerk vindt vanaf 17.30 uur een oecumenische viering plaats in aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius. Voorgangers zijn afkomstig uit de samenwerkende kerken in Amersfoort-Zuid. Adres: Jacob Catslaan 28 Amersfoort.

Stille Tocht Nationaal Monument Kamp Amersfoort – Rusthof start om 18.30 uur

Jaarlijks organiseren gemeenten Amersfoort en Leusden de Stille Tocht en dodenherdenking in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid en is minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins aanwezig.

De Stille Tocht wordt gelopen in aanwezigheid van loco-burgemeester Micheline Paffen-Zeenni en een vertegenwoordiger van de kinderraad van gemeente Amersfoort, burgemeester Gerolf Bouwmeester en de kinderburgemeester van de gemeente Leusden, directeur Nationaal Monument Kamp Amersfoort Micha Bruinvels en voorzitter Gijs de Vries en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins. Geïnteresseerden die willen meelopen worden verzocht vanaf 18.15 uur te verzamelen op het binnenplein van Kamp Amersfoort.     

Om 18.30 uur, voorafgaand aan de Stille Tocht draagt Tanja ten Brake, stadsdichter Amersfoort, het gedicht ‘De Ander’ voor. Daarna spreekt minister Eppo Bruins. Om 18.45 uur vertrekt de stoet. De Stille Tocht leidt langs het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ (ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd), via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar het Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof. Daar staan de (loco)burgemeesters stil bij het ‘Veteranenmonument’ en het gedenkteken voor ‘De Onbekende soldaat’.

De Stille Tocht stopt bij de binnenplaats van Rusthof. Hier leggen de (loco)burgemeesters samen met de vertegenwoordigers van de kinderraad van Amersfoort en jeugdraad van Leusden kransen. Minister Eppo Bruins legt een krans namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Daarna draagt een special arts dichter een gedicht voor en spreekt de burgemeester van Leusden, Gerolf Bouwmeester.

Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt een personenbusje achter de Stille Tocht aan van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Na afloop rijdt deze weer terug naar Kamp Amersfoort.

Stille tocht en kranslegging Hoogland

Voorafgaand aan de dodenherdenking in Hoogland is een oecumenische dienst in De Inham aan de Hamseweg 40. De dienst begint om 19.00 uur. Om 19.30 uur verzamelen deelnemers zich bij De Inham voor een stille tocht naar ‘de Gedenknaald’ aan de Hamseweg/hoek Zevenhuizerstraat. Burgemeester Lucas Bolsius is bij de dienst en tocht aanwezig en zal een krans leggen.

Kranslegging Rustenburg

Bij het monument ‘Rustenburg’ nabij de Burgemeester Molendijkflat is om 20.00 uur een plechtigheid in aanwezigheid van wethouder Rutger Dijksterhuis.

Herdenkingsconcert Sint Franciscus Xaveriuskerk

In samenwerking met Amateurkunst033 organiseert de gemeente Amersfoort het jaarlijkse herdenkingsconcert ‘Klanken van troost en hoop’. Dit bijzondere concert vindt plaats in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand 29. Het concert start om 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

De uitvoering wordt verzorgd door Orkestvereniging Amersfoort onder leiding van dirigent Hendrik Jan Brethouwer en met medewerking van solisten: Christy Pach (zang), Yvonne Jansen (fluit) en Felix Justin (piano). Het programma omvat muziek van componisten die persoonlijk hebben geleden onder de oorlog of wier werk een bijzondere betekenis heeft in de context van herdenken en vrijheid. Gert-Jan Alders zal de verbindende teksten spreken.  Burgemeester Lucas Bolsius houdt een toespraak.

Bloemlegging bij herdenkingsstenen

Ter nagedachtenis aan de vermoordde Joodse slachtoffers en verzetsstrijders die in Amersfoort woonden, legt de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort elk jaar op 4 mei een bloem bij hun herdenkingsstenen. Nabestaanden, huidige bewoners en buurtgenoten nodigen we uit om een eigen bloem erbij te leggen om de namen van onze stadgenoten niet te vergeten. Voor meer informatie over de herdenkingsstenen en de locaties, www.herdenkingsstenenamersfoort.nl.

Bevrijdingsvuurestafette

In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land naar Wageningen, Stad der Bevrijding, om het Bevrijdingsvuur op te halen. Atletiekvereniging Altis en atletiekvereniging Triathlon brengen die nacht het vuur in een estafette naar Amersfoort en Hoogland. Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren en koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei. De lopers worden 5 mei om 11.00 uur verwacht op Hof in de binnenstad en daar wordt de vlam door burgemeester Lucas Bolsius ontvangen. Aansluitend zijn er drie vrijheidsmaaltijden in de binnenstad, op de Hof, de Groenmarkt en het Lieve Vrouwekerkhof. Het bevrijdingsvuur wordt om 11.00 uur ook verwacht in Hoogland waar locoburgemeester Micheline Paffen-Zeenni bij de Naald om 11.30 uur de vlam ontvangt.

Een overzicht over herdenken en vieringen in Amersfoort staat op www.amersfoort.nl/herdenken-en-vieren..

Bron: gemeente Amersfoort