Groen in de stad wordt speelser en ruiger

11 apr , 14:42 Gemeente
image002
Gemeente Amersfoort

De gemeente maait en snoeit minder en laat dood hout en bladeren vaker liggen. Zo volgen we de natuur; dit is een nieuwe kijk op hoe de gemeente de openbare ruimte onderhoudt. Doel is om planten, insecten en andere dieren te helpen. Dit ‘natuurvolgend beheer’ doet de gemeente al in de bossen van Amersfoort, maar nu ook in de openbare ruimte in de stad. Het is misschien even wennen dat het groen in Amersfoort minder aangeharkt en daardoor speelser en ruiger wordt.

Wethouder Johnas van Lammeren (duurzame leefomgeving) legt uit: “Je ziet steeds vaker bermen waar het hoog bloeit, waar insecten te zien zijn. Dat oogt speels en ruig, maar hoort ook bij een andere manier van kijken naar beheer van onze openbare ruimte. We benutten de kracht van de natuur in het onderhoud: bijen, vlinders, insecten, schimmels en kleine zoogdieren zijn er bij gebaat. En dat zijn precies de bewoners van onze stad die een belangrijke rol hebben om onze natuur sterk te houden. Natuurvolgend beheer geeft hen meer ruimte om onze stad gezond en groen te houden."

Voorbeelden van natuurvolgend beheer

  • Bomen krijgen meer ruimte voor hun takken en ze mogen meer vrij uitgroeien.De takvrije ruimte boven een voetpad is 4 meter en boven een weg 8 meter. Boven water of groen hoeven we takken in de meeste gevallen niet te verwijderen.
  • Hagen snoeien we zo veel mogelijk na 15 juliDan krijgen broedende vogels rust en komen de hagen in bloei. Naast de wegen snoeien we wel in verband met de verkeersveiligheid.
  • Rustgebieden in bossen en parken.We maken ook rustplekken waardoor het bos de kans krijgt om te herstellen. In deze gebieden sluiten we paden af door stammen neer te leggen zodat ze niet meer toegankelijk zijn.
  • Blad blijft liggen voor een betere bodemkwaliteit.We ruimen blad op dat op wegen, fietspaden, pleinen, stoepen en grasvelden valt. In bossen, parken en plantsoenen laten we de bladeren bewust liggen. Deze bladeren zorgen voor voedingstoffen, zorgen dat de bodem niet te droog is en ze beschermen de planten tegen de kou.
  • Anders en minder maaienAls het mogelijk is, stoppen we met maaien van de eerste 3 meter onder bomen. Dat houdt de boom gezonder, voorkomt schade aan de boomstam en de bodem. We maaien in fases. Dan groeien er kruiden en bloemen en dat is fijn voor insecten en vlinders. Grasvelden maaien we wel, zodat kinderen erop kunnen spelen en inwoners er kunnen zitten.

Bron: gemeente Amersfoort