Er komen steeds meer commerciële aanbieders van thuisbatterijen op de markt. De gemeente Amersfoort ondersteunt deze partijen niet. Wel wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om energie op te slaan met batterijen en aggregaten.
We willen graag dat in onze gemeente energie zo slim en duurzaam mogelijk wordt opgewekt, opgeslagen en afgegeven. Thuisbatterijen en vooral gezamenlijke oplossingen zoals een buurtbatterij of energiehubs voor bedrijven zijn kansrijk om groen en duurzaam om te gaan met energie. Zo kun je efficiënt gebruikmaken de energie die in jouw buurt wordt opgewekt.
Onderzoek naar voor- en nadelen
We onderzoeken momenteel de kansen en mogelijkheden voor batterijen en aggregaten om netcongestie te verminderen. We kijken ook goed naar de risico’s, zodat we hier beleid op kunnen ontwikkelen. Brandveiligheid en een goede afstemming met de netbeheerder zijn van belang als het gaat om de opslag van elektriciteit. We willen niet het risico lopen dat door de komst van batterijen het elektriciteitsnet nog verder vastloopt.
Een eigen thuisbatterij
Overweeg je een thuisbatterij aan te schaffen? Voor een thuisbatterij is geen vergunning nodig. Maar informeer je vooraf goed over de risico’s en de kosten. De gemeente Amersfoort biedt inwoners geen lening of subsidie aan voor thuisbatterijen. Het is bovendien nog niet duidelijk of de salderingsregeling definitief wordt afgeschaft. Bedenk ook dat batterijen belastend zijn voor het milieu.
Proefproject
De gemeente Amersfoort experimenteert ook zelf met thuisbatterijen. Zo hebben we in de Burgemeester Molendijkflat met behulp van Europese Access subsidie en in samenwerking met de woningcorporatie een slimme batterij geplaatst en in een aantal woningen in Vathorst. Dit project loopt momenteel nog.
Wat kan ik doen?
Hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe lager het elektriciteitsverbruik is. De gemeente Amersfoort heeft isolatiesubsidie voor elke woningeigenaar. Doe de subsidiecheck op
Amersfoort.nl/isoleert. Ook loont het de moeite om slim om te gaan met stroom. Zet bijvoorbeeld de wasmachine aan als de zon schijnt of laad de elektrische auto buiten de piekuren op. Meer informatie is te vinden op de webpagina
Maak slim gebruik van het energienet van Stedin.
Bron: gemeente Amersfoort