Stook geen hout binnen bij slechte luchtkwaliteit

Foto: Amersfoort.nieuws.nl

Vanaf 1 oktober 2024 mag je binnenshuis geen hout stoken als de Stookwijzer code rood of oranje aangeeft. Daarom adviseert de Gemeente Amersfoort om geen houtkachel aan te schaffen ter vervanging van de centrale verwarming.

Gevaar en overlast

Bij het stoken van hout komen ongezonde stoffen vrij, zoals fijnstof. Deze stoffen zie je niet, maar adem je wel in. Dit is schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar ook de natuur en het milieu. Code rood en oranje van de Stookwijzer geven aan wanneer houtstook zorgt voor extra gevaar en overlast.

Handhaving

Per 1 oktober 2024 mag je geen hout meer stoken bij code rood en code oranje. Vanaf dat moment zet de gemeente handhavers in om ervoor te zorgen dat houtkacheleigenaren zich aan deze regel houden. Daarom adviseert de Gemeente Amersfoort om geen houtkachel aan te schaffen ter vervanging van de centrale verwarming.

Koop geen kachel

Na de zomervakantie, met het stookseizoen in zicht, start de gemeente de  campagne ‘Hé buur, even geen vuur’. Het doel van deze campagne is  inwoners bekend te maken met de Stookwijzer en de nieuwe regels.

Veel inwoners dringen er op aan en een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich er al over uitgesproken; Amersfoort is toe aan een meer ingrijpende maatregel om houtrookoverlast tegen te gaan. Voor wie nog overweegt om een houtkachel te kopen: doe het niet. Houtstook heeft veel nadelen voor de gezondheid: het is niet goed voor jezelf, maar ook niet voor je buren. Met deze maatregelen spreken we iedereen aan om rekening te houden met elkaar. Laten we iedereen een prettige leefruimte gunnen, op zijn minst door op de momenten dat het niet kan de kachel niet op te stoken.

Stookwijzer

De Stookwijzer en de uitleg over code rood en oranje vind je op de pagina van Atlas leefomgeving.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen