Predicaat Hofleverancier voor Quino Damen Bloembinders te Amersfoort

Foto: Gemeente Amersfoort

Op woensdag 20 maart 2024 ontvingen eigenaar Lauritz Prins en het team van de Amersfoortse Bloembinders ‘Quino Damen’ aan de Utrechtseweg 74, het predicaat Hofleverancier uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Zij ontvingen het predicaat ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de onderneming. Het predicaat Hofleverancier geeft Quino Damen Bloembinders het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier’.

Burgemeester Bolsius: “Quino Damen Bloembinders is een begrip in de regio Amersfoort en in Nederland. Met grote passie, kennis en vakmanschap leveren zij de mooiste arrangementen met (kunst)bloemen en decoraties van hoge kwaliteit met oog voor diversiteit en milieu. Het predicaat Hofleverancier is een terechte bekroning en erkenning voor hun werk in de afgelopen ruim honderd jaar en een opmaat voor een prachtig bloeiende toekomst voor dit frisse bedrijf met gezonde ambitie.”

Toonaangevend en vakbekwaam

Het bedrijf wordt sinds 1 maart 2017 gerund door de vierde eigenaar Lauritz Prins, zijn partner en een team van vakspecialisten en bezorgers. Het bedrijf zit sinds jaar en dag op dezelfde locatie en is enkele keren verbouwd. Oorlogsjaren en een bankencrisis, maar ook wedstrijden voor vakjury’s en meedoen aan de Bloemist van het Jaar Verkiezing, alle eigenaren van Quino Damen Bloembinders zijn geen uitdaging van hun eigen tijd uit de weg gegaan.

Enkele hoogtepunten

Voor het streekbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in 2017 aan Eemland in de provincie Utrecht, verzorgde Quino Damen een prachtig boeket voor de Koningin. Hierbij haalde het boeket zelfs het nieuws toen tijdens het bezoek aan de Paardenkamp in Soest een oud-politiepaard een hapje probeerde te nemen van het boeket.

Prins werd in 2019 bij de verkiezing van Bloemist van het Jaar door de brancheorgani-satie VBW uitgeroepen tot Startup van het jaar. Een prijs die toen nog niet bestond, maar die voor hem speciaal in het leven is geroepen.

Geschiedenis

De onderneming heeft een bijzondere geschiedenis. De bloemenwinkel is opgericht door Cornelis Donath en hij heeft deze winkel bijna 47 jaar gerund. Hij startte met een fruit- en delicatessenzaak waarin ook snijbloemen verkocht werden. Donath woonde met zijn gezin boven de bloemenwinkel.

In 1969 nam Quino Damen en zijn vrouw Maria de bloemenzaak over. Zij verhuisden hiervoor vanuit het Westland naar Amersfoort. Na verloop van tijd werd de toenmalige naam van de winkel ‘Myosotis’ omgedoopt tot ‘Bloembinderij Quino Damen’. Quino en Maria Damen waren een begrip in de jaren dat zij de winkel runden. Zij legden de basis van een grote naamsbekendheid van de bloemenwinkel en de regio Amersfoort, mede door het aantal prijzen dat zij wonnen voor bloemwerken dat zij maakten. Naast de bloemenwinkel specialiseerde Quino Damen zich ook in standbouw en interieurbeplanting.

Na 25 jaar werd het bedrijf in 1994 verkocht aan de derde eigenaar Ton Jonker, die het bedrijf als Quino Damen VOF verder voortzette. Hij nam een gezond bedrijf over, met veel medewerkers. Vakmanschap, service en kwaliteit vormen inmiddels al jarenlang de belangrijkste pijlers van het bedrijf.

Wanneer Ton Jonker de leeftijd van 65 nadert, wordt er gezocht naar opvolging van de bloemenzaak. Deze wordt gevonden in Lauritz Prins, waarna er een overnametraject plaatsvindt. Op 70-jarige leeftijd verkoopt Ton Jonker de winkel aan Lauritz Prins.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen