Amersfoort: een groene en gezonde stad

Foto: Gemeente Amersfoort

Amersfoort groeit en verandert. En dat heeft veel ruimte nodig: woningen, duurzame energie, klimaatbestendigheid en zorg voor goede gezondheid van inwoners. Zowel boven als onder de grond. Het college heeft met het ‘programma Groen-Blauw 20240’ duidelijke afspraken vastgesteld hoe groen te behouden én te laten meegroeien. Zo kan Amersfoort een groene en gezonde stad (inclusief landelijk gebied) zijn en blijven.

Trots

Wethouder Johnas van Lammeren (Duurzame Leefomgeving): “Meer groen, meer woningen, meer gezondheid. Oók als we een toekomst met extreme weersomstandigheden zoals hitte en langdurige regen tegemoet gaan. De ruimte in Amersfoort is niet onbeperkt. Hoe we groen en stad combineren, daar zijn duidelijke afspraken voor nodig. We zijn trots dat we die met het omgevingsprogramma Groen-Blauw 2040 in handen hebben. Met zorg voor het natuurlijke systeem in en rond de stad. Voor onszelf, maar ook voor de generaties na ons. Een mooi voorbeeld van de maatregelen is dat we per wijk minimaal 75 vierkante meter groen willen hebben per huishouden. Dat geeft iets moois om naartoe te werken.”

Omgevingsvisie

‘Een groene stad in een groene omgeving die water omarmt’. Dat is de titel van het Omgevingsprogramma Groen-Blauw 2040. Het beschrijft de afspraken bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad voor bomen, planten, dieren en water. Die krijgen hier een volwaardige plaats naast wegen, parkeren, wonen, werken en voorzieningen. Met heldere en meetbare doelstellingen om te zien wat effect heeft en waar moet worden bijgestuurd. Zo levert het omgevingsprogramma een bijdrage aan een stad waar op een gezonde manier ruimte is voor planten, dieren, sport, bouw en mobiliteit.

De Amersfoortse 33

De afspraken gaan er ook over dat Amersfoort een natuurinclusieve stad moet zijn, waarin plek voor planten en dieren is: die houden de stad leefbaar, gezond en economisch sterk. Dus: minder steen en meer groen. Bij de inrichting van de (openbare) ruimte wordt hier rekening mee gehouden. Extra aandacht is er voor de Amersfoortse 33; de 33 meest voorkomende planten en dierensoorten die zich overal in de stad goed thuis moeten kunnen voelen.

Water en bewegen

Extra wateropvang in de bodem geeft veiligheid in een toekomst vol extremere weertypes. In de toekomst houdt Amersfoort dus rekening met beter opvangen van hemelwater en is ze zuinig met drinkwater. Niet alleen planten en dieren moeten gezond leven, ook de Amersfoorters. In de wijk, het liefst zo dichtbij mogelijk, moeten mensen kunnen bewegen, sporten, ontspannen en ontmoeten in een groene omgeving. Bijvoorbeeld met betere wandelroutes die veilig en rolstoel- en rollatorvriendelijk zijn, met voldoende bankjes en duidelijke ankerpunten. Maar ook buurtnatuurtuinen en plekken voor stadslandbouw.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen