Uitdaging: Een jaar zonder auto in ruil voor extra groen

Foto: Gemeente Amersfoort

Durf jij een jaar zonder auto te leven? Gemeente Amersfoort biedt een uitdaging aan waarin je samen met je buren 1 jaar lang deelmobiliteit uitprobeert en geen gebruikmaakt van jouw eigen auto. De vrijgekomen parkeerruimte wordt dan ingezet voor extra groen in de straat. Er zijn 2 manieren om deze uitdaging aan te gaan.

Optie 1: Een jaar vrijblijvend uitproberen

In de uitdaging die je samen met tenminste 5 buren aangaat, dagen we je uit om 1 jaar lang geen gebruik te maken van je auto. Alle verplaatsingen in de stad, zoals naar werk, boodschappen doen en naar de sportschool, doe je met andere vervoersmiddelen. Lopend, met de fiets, deelvervoer of openbaar vervoer. Jouw eigen auto wordt veilig bij de gemeente gestald. Gemeente Amersfoort zorgt ervoor dat je een bijdrage krijgt voor de vaste kosten van jouw auto én een vast budget als bijdrage om gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen. Deze uitdaging is vrijblijvend; je zit na 1 jaar nergens aan vast.

Optie 2: Een eigen deelauto met je buren

In deze optie kun je met minimaal 6 buren inschrijven. Je verkoopt je privéauto en levert jouw parkeervergunning in (als je die hebt). Je koopt samen met je buren een deelauto die alleen voor jullie is bestemd. Onderling maak je afspraken. Bijvoorbeeld over wie wanneer de auto gebruikt, hoe jullie omgaan met kosten voor onderhoud, brandstof en het schoonmaken van de auto. De gemeente gaat vervolgens met de bewoners in de straat in gesprek hoe we bij het vervallen van een aantal parkeerplaatsen de straat kunnen vergroenen.

Durf jij de uitdaging aan?

Voordat we deze Mobiliteitsuitdagingen definitief starten, willen we met geïnteresseerden eerst de belangrijkste uitgangspunten en voorwaarden bespreken en vaststellen. Durf je één van de uitdagingen aan en praat en denk je graag mee?

Meld je dan vóór 1 maart 2024 aan via het aanmeldformulier.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen