Tijdelijke noodopvang voor 154 asielzoekers in Campanile hotel

Foto: Gemeente Amersfoort

Vanaf begin januari 2024 gaat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) maximaal 154 asielzoekers opvangen in het Campanile hotel, De Brand 50 in Amersfoort. Het Amersfoortse college heeft ingestemd met deze tijdelijke opvang. Op andere plekken in Amersfoort worden al langer asielzoekers naar tevredenheid opgevangen.

Waarom een noodopvang?

Er is nog altijd sprake van een grote toestroom van asielzoekers. Daarvoor is op dit moment op de reguliere opvanglocaties geen ruimte. Daarom heeft het COA aan de gemeente Amersfoort gevraagd of zij tijdelijk extra opvangplekken kunnen aanbieden voor asielzoekers.

Voor wie en hoelang?

De asielzoekers komen uit verschillende landen, waaronder Syrië, Jemen, Eritrea en Afghanistan. Zij wachten op hun procedure voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. Vanaf begin januari komen de eerste mensen aan. Zij blijven hier in eerste instantie drie maanden. Elke drie maanden bekijkt het COA in overleg met de gemeente of verlenging mogelijk is, tot maximaal een jaar.

Begeleiding 

Het gaat om noodopvang onder verantwoordelijkheid van het COA. Dit betekent dat het COA alle 24/7 begeleiding in en rond het hotel op zich neemt. Er komt een recreatieruimte in het hotel voor dagbesteding en het COA organiseert samen met vrijwilligers activiteiten buiten het hotel.

Meer informatie 

Meer informatie over de noodopvang is te vinden op de pagina Vluchtelingen in Amersfoort.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen