Thuisloze jongeren in Amersfoort krijgen hun leven op de rit met het Bouwdepot

Foto: Gemeente Amersfoort

Het experiment Bouwdepot waarmee thuisloze jongeren tussen 18 en 21 jaar gedurende een jaar een vast bedrag én intensieve begeleiding kregen, is succesvol gebleken en krijgt een vervolg. Het experiment, dat in 2021 in Amersfoort met 10 jongeren startte, werd dinsdag 28 november 2023 met de gemeenteraad besproken. Daarbij is besloten om het Bouwdepot in 2024 te continueren en zelfs uit te breiden naar dertig jongeren.

Nieuwe kansen

Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder Jeugd, Werk en Inkomen: “Alle jongeren en kinderen verdienen de beste kansen. Een slechte start thuis moet een goede toekomst niet in de weg staan. Ik ben trots op de jongeren die hun leven op de rit kregen via het Bouwdepot. En de begeleiders van het JIT die naast hen stonden. Ik ben blij dat de gemeenteraad het Bouwdepot een warm hart toedraagt en we deze vernieuwende aanpak gaan voortzetten. De komende jaren krijgen zo meer jongeren betere of nieuwe kansen op een goed leven nu en later.”

Mentale rust

Volgens de jongerenbegeleiders van het Jongeren Interventie Team (JIT) verandert het Bouwdepot veel in het leven van de jongeren. Valeska van Diermen: “De jongeren zitten na het Bouwdepot over het algemeen beter in hun vel. Meer grip op hun financiën, zorgt voor mentale rust. Dan ontstaat er een adempauze om te werken aan de toekomst. Dat is belangrijk als je geen ouders hebt op wie je terug kan vallen. Ik ben trots dat we in Amersfoort investeren in deze jongeren en hen het vertrouwen geven.”

Joran Nijssen: “Het gaat hier om jonge mensen die veel stress ervaren door hun situatie en geen vangnet hebben om op terug te vallen. Dan is er weinig ruimte om te leren van fouten wat juist belangrijk is in het volwassen worden. We zien dat het Bouwdepot stress vermindert, nieuwe deuren voor de jongeren opent en hun kijk op het leven verandert. Dat draagt bij aan het maken van gezondere keuzes in het leven.”

Leef- en leergeld

Het gaat veelal om thuisloze jongeren die langdurig in armoede zijn opgegroeid of met een achtergrond in de jeugdzorg. Zij ontvingen gedurende een jaar leef- en leergeld van €1.050,- per maand met als doel: meer stabiliteit en ruimte om te werken aan hun toekomst. Van het behalen van een diploma, tot het vinden van woonruimte en werk, het aanpakken van schulden en volgen van therapie. Zij werden daarbij intensief begeleid.

Evaluatie

Uit de evaluatie blijkt de meerwaarde voor zowel de jongeren als de organisaties die hen ondersteunen:

•    De jongeren lijken na het Bouwdepot beter in staat om uitdagingen in de toekomst aan te kunnen.
•    De deelnemers ervaren een afname in hun financiële schaarste van 30,2% en meer rust en ruimte om uitdagingen aan te pakken op andere leefgebieden.
•    Ze geven aan meer grip te hebben op hun financiële huishouding.
•    De deelnemers kwalificeren hun tevredenheid over het Bouwdepot met 9,3 uit 10.
•    Qua bereikte doelen komt dit wat lager uit: 6,8 uit 10. Ondanks dat de doelen soms niet volledig behaald zijn, geven zij aan veel geleerd te hebben, bv. beter met geld omgaan en meer zelfinzicht.
•    Voor de betrokken begeleiders is het Bouwdepot geslaagd, het heeft hun werk verrijkt en ze zijn beter in staat om jongeren te begeleiden bij de complexe onderliggende problematiek waar ze mee te maken hebben.

Ondersteuning

Bij het experiment waren diverse instanties betrokken: het Jongeren Interventie Team (JIT), Ambulante Hulpverlening Regio Amersfoort (AHRA), Stadsring, Sociaal Fonds Amersfoort, het Jongerenloket Amersfoort en Stichting Zwerfjongeren Nederland.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen