Update over de rijtoer van Sinterklaas door Amersfoort

Foto: Gemeente Amersfoort

Sinterklaas en zijn pieten maken zaterdag 13 november 2021 een rijtoer door de stad. De vrolijk aangeklede stoet bestaat uit 8 voertuigen, waaronder een aantal oldtimers. Ook het treintje de Keilijn rijdt mee in de stoet. Mensen langs de kant kunnen aan de sfeer bijdragen door zich met de kinderen feestelijk uit te dossen of met vlaggetjes te zwaaien.

Sinterklaas wordt vergezeld door ruim 30 pieten. De burgemeester heet de Sint en zijn gevolg van harte welkom en is op verschillende plekken aanwezig tijdens de rijtoer. De goedheiligman en zijn pieten rijden tussen 14.00 en 17.00 uur door of langs de wijken Koppel, Kruiskamp, Schothorst, Liendert, Randenbroek, Vermeerkwartier, Leusderkwartier, de Berg, Soesterkwartier en het Stadshart. Langs de kant kunnen kinderen, ouders, grootouders en andere sinterklaasfans het gezelschap onthalen en toezingen.

Sinterklaas rijdt met zijn gevolg op de aangegeven stukken op de routekaart stapvoets en soms maakt hij meer tempo. Dit is afhankelijk van de veiligheid voor ander verkeer en of er veel mensen langs de kant staan. Hij is vergezeld door muziek, pieten en strooigoed. De rijtoer is breed opgezet zodat iedereen de ruimte heeft om zich aan de coronaregels te houden. Kom te voet of met de fiets naar een plek waar hij langs komt.

“Ontzettende blij”

Burgemeester Lucas Bolsius: “Ik ben ontzettend blij dat Sinterklaas en zijn pieten een rijtoer door Amersfoort maken zodat alle Amersfoortse kinderen de goedheiligman kunnen onthalen. De rijtoer gaat met muziek door vele wijken in de stad. Dat is vrolijk en gezellig, maar ik besef ook dat dit op deze korte termijn voor een kleine verrassing zorgt voor wat inwoners, of wat vertraging in het verkeer. Ik wil onze inwoners die langs de route wonen of werken daarom alvast bedanken voor hun flexibiliteit en begrip. Mensen die het leuk vinden om te helpen bij de feestvreugde langs de route: hang gerust een vlag of andere versiering aan het huis! Sint en de pieten zullen zich dan helemaal welkom voelen in Amersfoort.”

Route met GPS-tracker te volgen

De kaart van de route en een uitgebreide omschrijving staat op amersfoort.nl/sinterklaas. Zoek een plek bij de op de kaart roze gekleurde straten uit. Als vuistregel gelden daarbij de volgende tijden:

  • 14.00 tot 15.00 uur van de Balladelaan naar aan de Trekvogelweg
  • 15.00 tot 16.00 uur van de Trekvogelweg naar en aan de Bisschopsweg
  • 16.00 tot 17.00 uur van de Bisschopsweg naar aan de Kapelweg

Sinterklaas en zijn pieten zijn zaterdag ook tijdens de rijtoer te volgen met een GPS-tracker. De link naar de GPS-tracker publiceren wij op amersfoort.nl/sinterklaas en delen wij via sociale media. Mensen kunnen dan zowel thuis als met een mobiel de locatie van Sint en zijn pieten volgen. Plan uw bezoek zo dat u niet te lang van te voren aan de route staat te wachten.

Muziek

DJ Piet rijdt mee. De pietenband De Voortzetters spelen een stukje live mee in de route. Een beiaardier bespeelt het carillon van de Onze Lieve Vrouwetoren. Tussen 16.00 uur en 17.00 uur hoort u een sinterklaasrepertoire.

Coronaregels

De route is speciaal gemaakt om veilig en gezellig de Sint te onthalen, zonder dat een QR code nodig is. Uiteraard gelden bij het evenement de coronaregels zoals vastgesteld door de Rijksoverheid. Geef elkaar dus de ruimte.Uiteraard is deze rijtoer onder voorbehoud van eventuele nieuwe of extra coronamaatregelen.

Informatie

Alle informatie staat op www.amersfoort.nl/sinterklaas. Kijkt u bij het plannen van uw bezoek op deze website voor de laatste updates? Vragen kunt u telefonisch stellen bij de gemeente, telefoonnummer 14033 of [email protected].

Andere activiteiten

Activiteiten rondom Sinterklaas zijn de komende tijd op meerdere plekken in de stad te vieren. Deze worden door hun eigen organiserende comités georganiseerd. Op 20 november 2021 komt Sinterklaas bijvoorbeeld naar Vathorst.

Ook gaan kleinere activiteiten van SNC gewoon door, kijk op https://sinterklaasstad.nl/programma-sinterklaasstad/. In Hooglanderveen is een leuke kleurplatenactie Sinterklaas Feest – Hooglanderveen (sintinhooglanderveen.nl).

Bron: gemeente Amersfoort