Schetsontwerp gereed voor nieuwe Huis voor de Stad

Foto: Gemeente Amersfoort

Amersfoort krijgt een nieuw stadhuis. Kraaijvanger Architecten heeft daarvoor een schetsontwerp gemaakt. Vertrekpunt bij het ontwerpen waren de ideeën en wensen van inwoners, belangengroepen, medewerkers van de gemeente en de gemeenteraad. Zij vinden de thema’s ontmoeting, duurzaamheid en de levensduur van het gebouw belangrijk. Om hieraan tegemoet te komen is een grotere eenmalige investering nodig dan eerder is voorzien. De jaarlijkse kosten voor het Huis voor de Stad blijven echter ongeveer gelijk aan het huidige stadhuis.

Willem-Jan Stegeman, wethouder Stadhuis: “Een stadhuis is pas echt een Huis voor de Stad als alle gebruikers er graag komen. We hebben daarom goed geluisterd naar wat inwoners, medewerkers en de gemeenteraad belangrijk vinden. Een ontwerp maken dat tegemoet komt aan alle wensen en behoeften én binnen de financiële kaders past, dat is een uitdaging. Kraaijvanger is er volgens mij goed in geslaagd om bij het ontwerpen oplossingen te bedenken die zichzelf terug verdienen waardoor het gebouw nog generaties mee gaat.”

David Hess, Kraaijvanger Architects: “Amersfoort laat met dit gebouw zien dat ze verantwoord omgaat met vastgoed met oog voor mens, dier en het milieu. Nu, op korte termijn en op lange termijn. Bewust investeren met oog voor waarde op langere termijn is dé voorwaarde voor een duurzame toekomst. Het Huis voor de Stad kan hiermee een voorbeeld worden voor een circulaire economie en klimaatadaptief bouwen. Een voorbeeld dat hopelijk door meerderen gevolgd wordt.”

Wensen uit de stad

Het schetsontwerp laat zien wat de vorm van het gebouw wordt, de omvang, hoe het ingepast wordt in de omgeving en welke functies er komen. Zo kunnen inwoners elkaar straks ontmoeten in de horecagelegenheid, gebruik maken van vergaderruimtes, wandelen op de groene pleinen en in de tuinen en raadsvergaderingen bijwonen. En uiteraard kunnen ze er terecht voor gemeentezaken zoals paspoorten, vergunningen en huwelijken. Daarnaast is het de bedoeling dat ook andere maatschappelijke organisaties, zoals Indebuurt033, UWV en Stadsring 51 ruimte krijgen in het Huis voor de Stad om de dienstverlening aan inwoners te verbeteren. In het ontwerp is verder te zien dat er veel aandacht is voor maatregelen om het gebouw energieneutraal te maken zoals zonnepanelen, het gebruik van warmte- en koude opslag, goede isolatie en duurzaam bouwen. De bomen en planten op het dak zorgen voor meer biodiversiteit in de stad.

Investering terugverdienen

Om de wensen en ambities uit de stad gelijktijdig te kunnen realiseren is ruim 100 miljoen euro nodig. Dit is een grotere eenmalige investering dan eerder is voorzien. De jaarlijkse huisvestingskosten voor het nieuwe stadhuis blijven wel ongeveer gelijk aan het huidige stadhuis. Dat komt doordat de gemeente de investeringskosten over een langere periode kan spreiden. Het nieuwe stadhuis gaat vanwege de investeringen in toekomstbestendigheid 50 jaar mee, aanvankelijk was ingezet op 40 jaar. Daarnaast wordt rendement gehaald uit zonnepanelen, hoogwaardige isolatie, warmte- en koude-opslag. En krijgt de gemeente opbrengsten uit de verhuur van ruimtes in het Huis van de Stad aan horeca en maatschappelijke partners. Het college kiest hiermee voor een bewuste eenmalige investering die zichzelf met de jaren terugverdient.

Inwoners: geef uw mening

Vanaf 7 tot en met 24 oktober kunnen inwoners via www.amersfoort.nl/stadhuis reageren op het schetsontwerp. In enkele korte video’s is te zien hoe het toekomstige Huis voor de Stad er ongeveer uit gaat zien. Bij de video’s worden vragen gesteld over het ontwerp. De reacties worden meegenomen in de volgende ontwerpfase en gedeeld met de gemeenteraad. In november neemt de gemeenteraad een besluit over het schetsontwerp.

Over Huis voor de Stad Amersfoort

In de toekomst wil Amersfoort een energieneutrale en klimaatbestendige stad zijn met voldoende woningen, waar in 2040 zo’n 180.000 inwoners zich thuis voelen. Een Huis voor de Stad moet hierbij passen en geschikt zijn voor de toekomst. Daarom ontwikkelt de gemeente samen met de stad een nieuw te bouwen stadhuis, dat duurzaam, gezond, makkelijk aanpasbaar en budgetneutraal is. Een toegankelijk gebouw met een Amersfoortse uitstraling waar ambtenaren werken en waar alle inwoners (graag) komen voor gemeentelijke dienstverlening, ontmoetingen en samenwerken.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen