112

Spoedsluiting pand aan Kryptonweg in Amersfoort na vondst drugs

In de nacht van vrijdag 1 juni op zaterdag 2 juni is er een actie uitgevoerd bij een pand op de Kryptonweg in Amersfoort door politie, openbaar ministerie, Belastingdienst en gemeente.

Het pand maakt onderdeel uit van een bedrijfsverzamelgebouw en werd gebruikt als een criminele ontmoetingsplaats. Al enige tijd waren er vermoedens dat er sprake was van handel in verdovende middelen. Bij de actie zijn vijf mannen uit Amersfoort aangehouden in de leeftijd van 19 tot en met 33 jaar. Zij hadden een grote handelshoeveelheid verdovende middelen in bezit, zowel hard- als softdrugs. Ook is er een hoeveelheid geld in beslag genomen. De verdachten zijn na verhoor heengezonden. Zij blijven verdachten in afwachting van behandeling van de zaak door het Openbaar Ministerie.

Op basis van de vondst heeft de burgemeester besloten een spoedsluiting van twee weken op te leggen. De politie zal de komende dagen verder onderzoek doen en de burgemeester over de uitkomsten informeren. Binnen twee weken zal de burgemeester besluiten of het pand voor langere periode gesloten moet worden.

Ondermijning

De overheid heeft veel aandacht voor ondermijnende criminaliteit. We noemen het ‘ondermijning’ omdat het onze rechtstaat ondergraaft; criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties. In dit geval is een bedrijfspand gebruikt als criminele ontmoetingsplek voor vermoedelijke drugshandel. Andere voorbeelden van ondermijning zijn hennepteelt, witwassen, fraude met subsidies of uitkeringen, cybercrime en belastingontduiking. Ondermijning kan naar de oppervlakte komen door intimidatie, geweld, misbruik van machtspositie van (groepen)personen en het creëren van afhankelijkheid(verslaving) en deze in stand te houden. Gemeente, Politie en Openbaar Ministerie, Belastingdienst en andere instanties zitten criminelen op alle mogelijke manieren dwars; met strafrecht, bestuurlijke maatregelen, plukken van crimineel vermogen, privaatrecht, toezicht en preventie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen