Stadskaart Amersfoort 1649 digitaal ingekleurd

Foto:

Het historische stadscentrum van Amersfoort op de digitaal ingekleurde stadskaart uit 1649, is voor de hedendaagse beschouwer direct te herkennen aan haar eivormige stadsgrens bestaande uit een stadsmuur en vestinggracht uit 1380-1400. In de stad is een tweede eivorm te zien gevormd door een vestinggracht uit 1300. Dit was tot 1400 de grens van de oude Middeleeuwse stad.

Het valt in de stadskaart van 1649 op dat er in  de uitbreiding van 1400 nog weinig gebouwd is. De bebouwing bevindt zich voornamelijk langs de uitvalswegen zoals Kamp, Utrechtsestraat en Bloemendaalsestraat, maar het overige gebied is na 200 jaar nog steeds uitgesproken ‘leeg’. Wat we hier wel zien zijn boomgaarden, moestuinen en een enkele siertuin in Franse stijl. Maar wat vooral opvalt zijn de vele hooibergen. De maker van de kaart heeft er 216 gegraveerd! Het maakt duidelijk dat Amersfoort in de tijd nog een sterk agrarisch karakter had. (Dat zou na een stadsbrand in 1657 veranderen, toen het werd verboden om hooibergen binnen de veste te hebben).

Dit is de stad Amersfoort die je nu kunt zien op de met de hand digitaal ingekleurde stadskaart van Johannes Blaeu uit 1649 (zie bijlage). De inwoners van Amersfoort kennen deze stadskaart vermoedelijk, want je komt hem regelmatig tegen op het Internet. Deze nieuw ingekleurde versie overtreft de oudere gekleurde versies als het gaat om leesbaarheid van de kaart. De kleuren zijn zeer nauwgezet aangebracht en door het gebruik van verschillende heldere tinten komt Amersfoort 1649 opnieuw tot leven. Mede dankzij de hoge resolutie zijn ook de kleinere details goed te herkennen, waardoor je als het ware door de stad kunt dwalen.

Voor meer informatie zie www.historischestadskaartenfullcolour.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen