Kinderen in actie voor een rookvrij Amersfoort

Foto: Longfonds

Op 31 mei, Wereld Niet Roken Dag, kwamen kinderen uit Soesterkwartier op het Stationsplein in actie voor een Rookvrije Generatie. Vera (10 jaar) overhandigde een zelf ontworpen niet-roken stoeptegel aan Longfonds directeur Michael Rutgers. Ook deelden kinderen van de Kinderwijkraad flyers uit om te laten zien hoe belangrijk zij het vinden dat er niet wordt gerookt, zodat zij rookvrij kunnen opgroeien.

De actie was onderdeel van de tekenwedstrijd TekenmaartT. Hiervoor mochten kinderen uit het Soesterkwartier een ontwerp maken voor een stoeptegel, die aangeeft dat je ergens niet mag roken. Wethouder Micheline Paffen maakte ’s ochtends de winnaars bekend tijdens verrassingsbezoek aan hun school. De winnaars zijn: Rosa van 12 jaar uit groep 8 en Vera van 10 jaar uit groep 6 van ’t Anker. Vera vond het leuk en ook belangrijk om mee te doen: “Ik wil liever niet dat mensen gaan roken omdat je er ziek van wordt.”

De niet-roken stoeptegels komen te liggen op het Stationsplein vlakbij Longfonds, in het Soesterkwartier en voor het Meander Medisch Centrum.

Michael Rutgers: Het is geweldig dat de kinderen hier actie voeren en zich inzetten voor een Rookvrije Generatie. Het Stationsplein is een rookvrije zone, maar helaas wordt er iedere dag nog gerookt op het plein. We zullen de stoeptegel een mooie en opvallende plek geven!”

Rookvrije generatie

In Amersfoort zijn al meerdere rookvrije zones, waaronder de stationspleinen bij Amersfoort Centraal, Vathorst en Schothorst. Het doel is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken. Dit is nog niet vanzelfsprekend. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de mensen die blijft roken overlijdt aan de gevolgen hiervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen