Uitzendwerk biedt weer kansen in Amersfoort

Foto: UWV

In mei daalde het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort verder ten opzichte van de vorige maanden. UWV telde daar in mei 4.435 WW-uitkeringen. Dit is een daling van 5,8% ten opzichte van april. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen ook opnieuw. Het aantal WW-gerechtigden dat afkomstig is uit de uitzendbranche, daalt snel. Werkgevers in de regio kiezen aan het eind van een crisis vaak het eerst voor flexibele arbeid, zoals het aannemen van uitzendkrachten.

Aantal WW-uitkeringen in de regio daalt in mei opnieuw fors

Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort nam in mei in vergelijking met de voorgaande maanden verder af. Eind mei 2021 verstrekte UWV hier in totaal 4.435 WW-uitkeringen. Dat waren er liefst 275 minder dan een maand eerder. Landelijk daalde het aantal verstrekte WW-uitkeringen ook (-6,3%). In vergelijking met vorig jaar nam het aantal WW-uitkeringen in de regio Amersfoort af, en wel met 728, ofwel 14,1%. In heel Nederland was er in vergelijking met het afgelopen jaar de daling 17,1%.

In alle sectoren nam het aantal WW-uitkeringen in mei af. Grote dalingen zijn zichtbaar in sectoren waar uitzendkrachten relatief veel worden ingezet, zoals de detailhandel (-33), de overige commerciële dienstverlening (-69) en horeca en catering (-36). Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, daalde verder naar 2,4%. Hiermee lag dit percentage in de arbeidsmarktregio Amersfoort ook in mei weer iets onder het landelijk gemiddelde. Het WW-percentage voor geheel Nederland daalde ook en kwam op 2,7% uit.

Uitzendkrachten in Amersfoort al weer moeilijker te vinden

Uitzendwerk is een belangrijke manier om vanuit de WW aan het werk te gaan. Daarnaast is een daling of stijging van de vraag naar uitzendkrachten één van de indicatoren als het gaat om het voorspellen van economische groei of krimp.

De meeste uitzendkrachten zijn werkzaam in de technische beroepen, transport en logistiek, de bedrijfseconomische en administratieve beroepen en de dienstverlenende sector. In die laatste sector zitten onder andere de door corona zwaar getroffen branches horeca en schoonmaak. Met name in het eerste halfjaar van 2020 verdwenen hier veel banen. Met de versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals het opengaan van de terrassen en restaurants, en tegelijk het mooie weer, zijn werkgevers inmiddels weer hard op zoek naar het personeel dat ontslagen was aan het begin van de coronacrisis.

Een viermaandelijkse vergelijking van de WW in- en uitstroom laat een duidelijke verschuiving zien bij de dienstverlenende beroepen:

Toename vacatures horecapersoneel en schoonmaak

Het aantal openstaande online vacatures in de regio was aan het begin van 2020 nog hoog, maar zakte halverwege het jaar sterk in. Tegen het einde van 2020 en begin 2021 nam de vraag weer snel toe. De meeste vacatures voor personeel in de dienstverlenende beroepen zijn er momenteel voor kok, medewerker bediening en schoonmaker kantoren en bedrijven.

De stijging van de vraag naar personeel is goed terug te zien in de hoeveelheid openstaande online vacatures die voor beroepen zoals de zelfstandig werkende kok, de schoonmaker kantoren/bedrijven en medewerker bediening horeca snel oplopen.

 

Een vast contract bij een uitzendbureau

In de regio Amersfoort heeft het WerkgeversServicePunt (WSP) goede contacten met een uitzender in de food sector. In een WSP werken UWV en gemeenten samen bij het bieden van hulp aan werkgevers met arbeidsmarktvragen. ‘Het bijzondere aan dit uitzendbureau is dat zij een groot aantal uitzendkrachten meteen een vast contract aanbieden,’ vertelt Edwin van Dijk, adviseur Werkgeversdienstverlening bij het WSP Amersfoort. ‘Je bent dan bij hen in vaste dienst. Een Fase-C contract heet dat in uitzendtermen. Dat is natuurlijk hartstikke mooi.’

Want ga maar na: ‘Je contract kan niet zomaar beëindigd worden. Er is een opzegtermijn, en ook andere ontslagregels uit het ontslagrecht zijn van toepassing. Bij ziekte betaalt het uitzendbureau in het eerste jaar 90% van het loon door, en in het tweede jaar 80%. Zo zijn er nog een paar voordelen.’ Het komt ook voor dat een  werkgever een uitzendkracht zelf in vaste dienst neemt na een paar jaar.

‘Momenteel zoeken ze bijvoorbeeld fulltime deegmakers en operators voor een industriële bakkerij,’ vervolgt van Dijk. ‘Ook bij ons hebben ze die vacatures uitgezet. En ook in dit geval gaat het om vaste banen. Wij zoeken dus kandidaten onder de werkzoekenden die hier bij UWV of de regiogemeenten zijn ingeschreven. Zo zie je maar: uitzendwerk kan ook gewoon volwaardig werk zijn, waarin je rechten goed geregeld zijn en waarin je niet in onzekerheid verkeert over je baan.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen