112

Getuigen gezocht van diefstal bij juweliers

Foto: M.M. Minderhoud

Op donderdag 23 februari werden bij zowel een juwelier in Mijdrecht als in Amersfoort op dezelfde slinkse wijze diverse sieraden gestolen. Mogelijk zijn de daders ook op andere plekken actief geweest. De politie zoekt getuigen.

Tussen 12.30 uur en 12.45 uur kwamen twee mannen de winkel in Mijdrecht aan de Dorpsstraat binnen. De mannen zeiden sieraden te willen kopen en vroegen een medewerker om hulp. Er werden verschillende sieraden bekeken door de mannen, waarna ze wilden afrekenen. De mannen bleken geen geld bij zich te hebben, dus vertelden ze dat ze geld gingen halen en later terug zouden komen om af te rekenen. Toen ze weg waren ontdekte de juwelier dat verschillende sieraden waren gestolen. De mannen zijn niet meer teruggekomen.

Rond 14.45 uur kwamen twee mannen de winkel aan de Arnhemseweg in Amersfoort binnen. Ook hier wilden de mannen sieraden uitzoeken en bleken ze bij het afrekenen geen geld bij zich te hebben. De mannen gingen ervandoor met verschillende sieraden en kwamen niet meer terug om de rest af te rekenen.

In beide gevallen zijn de sieraden waarschijnlijk weggenomen op het moment dat ze verpakt werden. De mannen vroegen de aankoop op verschillende manieren in te pakken, waarbij ze de medewerkers afleidden en de diefstal konden plegen. Het lijkt erop dat het om dezelfde daders gaat.

Burgernet
In Mijdrecht werd een Burgernetactie gestart om de verdachten te achterhalen. Burgernetdeelnemers zagen de mannen op het Haitsmaplein in een auto stappen met een vermoedelijk Engels kenteken. Agenten zochten nog in de omgeving, maar troffen de verdachten niet aan.

In Amersfoort werd de achtervolging ingezet, nadat de mannen in een zilvergrijze Lexus met een Engels kenteken stapten. Getuigen zagen de auto via de stadring richting de A28 rijden, maar helaas werd deze niet meer aangetroffen.

Signalementen
De eerste verdachte is een man met een gezet postuur van ongeveer 25 jaar oud. Hij is tussen de 1,70 en 1,75 meter lang en had een opvallende volle donkere baard. Hij droeg een donkere jas.

De tweede verdachte is een man met een smal postuur en een spits gezicht. Hij is rond de 25 jaar oud en ongeveer 1,75 meter lang. Hij had een baardje en droeg een donkere jas en een donkere broek.

Beide mannen spraken gebrekkig Duits en Engels tegen de medewerkers van de winkels. Onderling spraken ze vermoedelijk in een Oost-Europese taal.

Iets gezien
De politie zoekt getuigen die iets hebben gezien van de diefstal of die weten wie deze mannen zijn. Ook als u weet waar de sieraden zijn gebleven komen wij graag in contact met u. Het is goed mogelijk dat de mannen op meerdere plekken in het land op deze manier sieraden hebben gestolen. Mocht u hier slachtoffer van geworden zijn of herkent u een dergelijke situatie, neem dan ook contact op met de politie. U kunt dit doen via 0900-8844 of middels het tipformulier. Als u zich liever anoniem meldt, dan kan dat via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Reacties