Amersfoorts bedrijf zorgt ervoor dat meetgegevens rechtstreeks worden ingevoerd bij inspecties

23 jan , 12:18 Zakelijk
image1
Stock
Incontrol

Net als in andere branches is digitalisering een belangrijke ontwikkeling in de wereld van inspecties en keuringen. Sterker nog: deze branche is misschien wel hét schoolvoorbeeld waaruit blijkt dat digitalisering onmisbaar is. Denk alleen al aan de nauwkeurigheid en efficiëntie die deze ontwikkeling met zich meebrengt bij inspecties.

Daar dacht het Amersfoortse bedrijf Incontrol ook zo over. Zij hebben door de jaren heen een professionele inspectie app ontwikkeld waarmee meetgegevens bij inspecties rechtstreeks kunnen worden ingevoerd zonder extra papierwerk. In dit artikel vertellen we je meer over deze app, wat het bedrijf Incontrol doet en de voordelen van digitalisering in de wereld van keuringen.

Inspecteurs kunnen app gebruiken voor uitvoeren van keuringen

Vandaag de dag kunnen inspecteurs in verschillende branches handige apps gebruiken om inspecties sneller, efficiënter en zonder fouten uit te voeren. De app van het Amersfoortse Incontrol is een goed voorbeeld waarmee professionals binnen deze niche tegenwoordig uit de voeten kunnen. Er is een aantal redenen waarom het bedrijf heeft gekozen voor het ontwikkelen van deze app. De grootste reden? Simpel: om het keuringsproces een stuk sneller en efficiënter te laten verlopen. Dat is beter voor de inspecteur zelf, maar ook voor de klant. De digitale app beschikt namelijk over een aantal hele prettige functies.

Meetgegevens worden rechtstreeks ingevoerd en kunnen realtime bekeken worden

Tijdens en/of na een inspectie kan een inspecteur de opgedane kennis en gegevens direct invoeren in de app zonder dat er nog papierwerk bij aan te pas komt. Hierdoor kunnen er sneller rapporten worden gemaakt die realtime kunnen worden bekeken door zowel het inspectiebedrijf als de klant. Zijn er defecten of andere gebreken opgemerkt? Dan zijn deze direct zichtbaar inclusief een handig advies waarmee de klant aan de slag kan gaan.

Door gebruik van app minder kans op het maken van fouten

Een heel groot voordeel hiervan is dat de kans op het maken van fouten enorm wordt geminimaliseerd. Juist omdat er niks meer handmatig op papier wordt gedaan, worden fouten voorkomen die bijvoorbeeld wel snel hadden opgetreden bij handmatige rapportage. De app is zo ontworpen dat het maken van fouten bijna niet mogelijk is. Dat is ideaal, want zo kunnen inspecteurs niet alleen foutloos maar ook efficiënter werken.

Foto’s en aantekeningen kunnen eenvoudig worden toegevoegd

Wat eveneens een groot voordeel is van het gebruik van zo’n inspectie-app zoals de app van Incontrol is dat inspecteurs op een simpele manier foto’s en aantekeningen kunnen toevoegen aan hun rapportages. Dit is met name ideaal op het moment dat een mogelijk probleem moet worden vastgesteld, waarbij visueel ‘bewijs’ nodig is. Denk aan beschadigingen aan elektrische installaties tijdens een Scope 10-keuring of aan andere visuele veiligheidsrisico’s.

Veel tijdsbesparing bij gebruik van handige inspectie-app

Natuurlijk moeten we ook niet vergeten dat inspecteurs ontzettend veel tijd kunnen besparen door gebruik te maken van een handige inspectie-app. Ze hoeven niet meer alles handmatig op papier te schrijven om vervolgens alles achter een computer in te voeren, maar kunnen aan de slag gaan met een app waarop een programma staat dat specifiek bedoeld is voor de branche waarin ze keuringen doen. Door de tijd die ze overhouden, kunnen er meer keuringen in kortere tijd plaatsvinden en hebben bedrijven waar de inspecties worden gedaan meer tijd over voor waar het om draait binnen hun onderneming. Win-winsituatie dus,

Waarom Incontrol gekozen heeft voor het ontwikkelen van deze app

Al met al zijn er genoeg redenen om te bedenken waarom Incontrol deze app ontwikkeld heeft. Op nummer één staat het feit dat inspecteurs veel sneller kunnen werken en zich kunnen focussen op de kerntaken: het beoordelen van veiligheid en kwaliteit op de werkvloer. De app is bruikbaar in verschillende branches, zoals de bouw en vastgoed. Voor vrijwel elke sector is er een passende oplossing te vinden. De focus van Incontrol ligt op de onderstaande keuringen: 

  • Scope 8
  • Scope 10 
  • Scope 12
  • NEN 1010
  • NEN 3140

Bij de Scope 10-inspectie wordt de (brand)veiligheid van alle aanwezige elektrische installaties in een gebouw of bedrijfspand gecontroleerd. Een professionele inspecteur checkt hierbij alle installaties, apparaten, machines, bekabeling en meer om zo te kijken hoe brandveilig het gebouw is.

Dat dit meer dan nodig is, bewijst onderzoek van de brandweer. Hieruit blijkt namelijk dat een groot deel van de bedrijfsbranden bestaat door kortsluiting en/of door oude of defecte elektrasystemen. Hoewel deze keuring niet verplicht is, is voor ieder bedrijf dat hiermee werkt wel essentieel om hem eens in de zoveel tijd uit te laten voeren. Omdat deze inspecteurs kunnen werken met de app van Incontrol ben je daar als ondernemer helemaal niet veel tijd aan kwijt, terwijl je wel investeert in een veilige werkomgeving. De Scope 12-keuring heeft vooral te maken met de veiligheid van zonnepaneleninstallaties. Nu alsmaar meer bedrijven (en consumenten) overstappen op zonnepanelen, is een dergelijke keuring essentieel. Ook deze inspectie kan met behulp van de app van Incontrol snel en effectief worden uitgevoerd.

Digitalisering heeft enorme impact op wereld van inspecties

Digitalisering is dus niet meer weg te denken uit deze branche, evenals uit veel andere werkvelden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat steeds meer bedrijven aan digitalisering doen. Logischerwijs heeft dit enorm veel impact op hoe keuringen en inspecties worden uitgevoerd. Technologie wordt alsmaar vaker ingezet om processen hierbij efficiënter te maken; dat zien we wel in het geval van de app van Incontrol. Daarnaast wordt digitalisering nog op andere manieren ingezet in deze branche:

  • Wat dacht je bijvoorbeeld van het gebruik van drones en andere vormen van robotica bij inspecties van moeilijk bereikbare locaties of plekken die gevaarlijk zijn om te betreden? Denk aan de inspectie van windmolens, hoge bruggen, hoge gebouwen of infrastructuur die onder water te vinden zijn. 
  • Ook wordt kunstmatige intelligentie (AI) steeds vaker gebruikt in de inspectiebranche. Dit wordt bijvoorbeeld ingezet om inspectiegegevens te verwerken en te analyseren. Zo kunnen machine learning-algoritmen op basis van gescande beelden andere problemen identificeren, zodat er vroegtijdig een waarschuwing kan worden gegeven waar op te letten.
  • Wat ook zeker niet vergeten mag worden, is het gebruik van slimme sensoren die in bepaalde sectoren (zoals de industrie en de bouw) worden geïnstalleerd op apparaten en machines om zo de staat van dergelijke apparatuur realtime te kunnen bijhouden. Met behulp van de Internet of Things (IoT) kunnen deze gegevens direct worden geanalyseerd zodat bedrijven live waarschuwingen ontvangen op het moment dat er een gebrek of defect wordt geconstateerd.

Kort samengevat speelt digitalisering in de keuring- en inspectiesector een hele grote rol in het vereenvoudigen en het efficiënter maken van keuringen en alles dat daarbij komt kijken. Hierdoor worden (menselijke) fouten tot het minimum gereduceerd en worden inspecties nauwkeuriger uitgevoerd, wat een grote impact heeft op de veiligheid van de werkvloer.