Op donderdag 15 mei start voor de tweede keer het Nationale Klimaatexamen. Dit jaar wordt het examen op 100 locaties in Nederland georganiseerd en vindt het voor de eerste keer plaats in Amersfoort in de hal van de Bibliotheek het Eemhuis.
Traditioneel is mei de maand van de eindexamens. Voor bijna 200.000 middelbare scholieren een belangrijk moment in hun leven. Het onderwerp waar ze tijdens hun leven sowieso mee te maken krijgen - klimaatverandering -, zit echter niet in de officiële examens. Het wordt dit jaar voor de tweede keer toch geëxamineerd in een apart Klimaatexamen. Bij dit examen zitten echter juist de volwassenen in de examenbankjes.
Omdat scholieren in de examenperiode al erg druk zijn, is het klimaatexamen primair gericht op volwassenen. Desalniettemin staat de jeugd centraal: klimaatverandering gaat immers over hun toekomst. Wethouder Duurzaamheid Jeroen Bulthuis hoefde dan ook geen seconde te twijfelen toen werd gevraagd of hij wilde deelnemen: “In Amersfoort willen we 2 generaties vooruitkijken in al ons beleid. Klimaatverandering merken we nu al, dus dat is een probleem waar we elke dag hard aan werken. Ik hoop dat het Klimaatexamen meer mensen bewust maakt van de gevolgen.”
In Amersfoort kunnen mensen op 15 mei tussen 19.30 en 20.30 uur deelnemen in het Eemhuis; de plek waar de Bibliotheek, archief, kunsthal en Scholen in de Kunst zijn gevestigd. Het Eemhuis is een zeer duurzaam gebouw en gebruikt inmiddels, ondanks haar grootte, net zoveel energie als maar 5 rijtjeswoningen. Kortom, een mooie plek voor het Amersfoortse klimaatexamen. Inschrijven kan via www.klimaatexamen.nl
“Klimaatverandering gaat sneller dan dat we tot nu toe aannamen. De oorzaak – dat het verbranden van fossiele brandstoffen tot een versterkt broeikaseffect leidt – is bij de meeste Nederlanders inmiddels wel duidelijk. Wat de verstrekkende gevolgen hiervan zijn, is veelal een stuk onbekender. Kennis hierover is essentieel om de transitie naar een duurzame economie te maken. Je bent nooit te oud om te leren, en dus ook nooit te oud om een examen te maken. Keihard blokken hoeft niet, deelnemers steken van het examen zelf een hoop op. We willen op deze manier de kennis vergroten en handelingsperspectief bieden. Wat kunnen bedrijven, overheden, scholen doen, maar ook: wat kan iemand zelf. Mensen willen het gevoel hebben dat ze iets kunnen doen, en samen lukt dat ook.” aldus Joost Brinkman, landelijk initiatiefnemer van het Klimaatexamen van Darel Education.
Het Klimaatexamen werd in 2024 voor het eerst georganiseerd in 11 steden; de online variant werd 10.000 keer gemaakt. Met ondersteuning van vier provincies werd het mogelijk om het Klimaatexamen op te schalen. Van raadzalen en provinciehuizen tot middelbare scholen, mbo’s, universiteiten, bedrijfskantines en zelfs een showroom van een autobedrijf wordt het Klimaatexamen dit jaar op 100 locaties afgenomen. Het klimaatexamen is opgesteld door een commissie van 10 wetenschappers die gezamenlijk alle aspecten van klimaatverandering bestrijken. De online variant is ook dit jaar weer te maken en vanaf 15 mei te vinden op www.klimaatexamen.nl
Het landelijk Klimaatexamen is een initiatief van Darel Education en wordt ondersteund door het KNMI, de Universiteit Utrecht, Energiebeheer Nederland, de Jonge Klimaatbeweging, stichting Klimaatgesprekken, Milieu Centraal, vier provincies (Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland) en Univé Verzekeringen.