Met een mix van wolkenvelden, een enkele bui en opklaringen is het mogelijk om vannacht vallende sterren te zien. Met name het binnenland heeft grote kans om dit natuurverschijnsel te zien. Aan de kust overheersen buien en een wolkendek. Dat meldt Weeronline.
De komende nachten is de kans om vallende sterren te zien groot. Van 19 meteoroïden per uur vannacht naar 24 á 24 per uur in het weekend. De verbranding van dit “ruimtepuin” veroorzaakt dan gemiddeld elke 2 à 3 minuten een met het blote waarneembaar lichtspoor. Dit wordt een meteoor of in de volksmond een vallende ster genoemd. Vooral tijdens de nacht van donderdag op vrijdag worden opklaringen verwacht.
Tijdens de nacht naar zaterdag zijn er in eerste instantie ook nog flink wat opklaringen, maar vanuit het noorden en westen neemt dan geleidelijk de bewolking toe en volgt regen. Gedurende de nacht van zaterdag op zondag zien we eenzelfde beeld. Eerst zijn er regionale opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe en stijgt de kans op buien.
Ook volgende week zijn er nog vallende sterren te zien, maar het aantal per uur neemt vanaf de nacht naar dinsdag af. Over de kans op nachtelijke opklaringen na het weekend valt nu nog niets te zeggen.
Kijken naar het noordoosten rond 3:00 uur
Het beste kijkmoment is komende nachten tussen 2 en 4 uur. De maan is dan onder en het is dan donker genoeg om de vallende sterren goed te kunnen zien. De meeste vallende sterren zullen te zien zijn aan de noordoostelijke hemel.
Volgende week wordt de maan steeds ‘voller’ en gaat ze later onder. Hierdoor worden de condities minder gunstig om vallende sterren te zien en verschuift het moment steeds meer naar het einde van de nacht. Op 8 augustus is het volle maan en verspreidt de maan de hele nacht verstorend licht. Er zijn dan slechts vier vallende sterren per uur te zien.
In augustus meteorenregen door Perseïden
Vanaf 11 augustus neemt het aantal (zichtbare) meteoren weer toe. Op 13 augustus kunnen we een heuse meteorenregen van de Perseïden verwachten met 44 meteoren per uur. De jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden is de bekendste in Nederland, vanwege het hoge aantal vallende sterren en het feit dat veel mensen vakantie hebben.
De voorgaande jaren was het aantal ‘zichtbare’ vallende sterren van de Perseïden nog veel groter met circa 70 meteoren per uur, maar dit jaar verspreidt de maan veel storend licht. Hierdoor zijn de vallende sterren die wat zwakker licht verspreiden niet zichtbaar. De maan komt op 13 augustus rond middernacht op. Het beste kijkmoment ligt dan aan het einde van de avond.
Spoor van licht
Het lichtspoor van een meteoroïde wordt niet alleen veroorzaakt doordat de steen in brand vliegt. Het pad van de vallende ster wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.
Bron: Weeronline