Na een lange reis is het makkelijk om de aandacht even te laten verslappen. Het bed lonkt, dus snel die elektrische auto inprikken en vakantie vieren maar. Alleen terwijl jij lekker vakantie aan het vieren bent, loopt de laadrekening ongemerkt steeds verder op, soms tot boven de 700 euro. Hoe voorkom je zulke hoge facturen?
Dat de rekening zo ver kan oplopen komt niet door dure stroom, maar door het zogenaamde kleeftarief. Dat is een tijdsgebonden tarief dat naast de stroomprijs wordt gehanteerd en laadpaalkleven moet voorkomen. Soms gaat zo’n tarief direct lopen, vaker pas na een uur of 3. Dikwijls zit er geen maximum aan vast en dan kan het aardig in de papieren lopen als je je auto meerdere dagen of zelfs meerdere weken aan dezelfde laadpaal hebt hangen.
Uit data van ANWB Laadpas blijkt namelijk dat dure laadsessies in het buitenland steeds vaker voorkomen. In Oostenrijk betaalden elektrische rijders in ruim 21 procent van de laadsessies gemiddeld (dus inclusief alle bijkomende kosten) meer dan een euro per kilowattuur. In de zomer van 2024 was dat nog in iets meer dan 10 procent van de gevallen. Ook in Frankrijk, Italië, Duitsland en Zwitserland ziet de ANWB een sterke stijging in het aantal dure laadsessies. Opvallend is dat in Luxemburg en België juist een daling te zien is.
Gemiddelde prijs per kWh (inclusief alle bijkomende kosten) en het percentage laadsessies waarbij de gemiddelde prijs hoger is dan 1 euro per kWh.
Laten we voorop stellen dat het netjes is om je auto bij de laadpaal weg te halen als hij vol is. Wie dat doet, verkleint de kans op een extreem hoge rekening én is ook sociaal naar andere elektrische rijders. Nog regelmatig vergeten elektrische rijders dit op vakantie en dat kan flinke gevolgen hebben.
Een greep uit wat opvallend dure laadsessies:
Zeker als je thuis gewoon op je eigen oprit kunt laden, is het misschien even wennen om je auto op tijd weer bij een openbare laadpaal weg te halen. Bovenstaande voorbeelden laten duidelijk zien dat wie dit vergeet, kans maakt op een gepeperde rekening. Zeker in Oostenrijk zag ANWB afgelopen winter en voorjaar opvallend veel dure laadsessies door kleeftarieven.
Toch gaat het soms ook al binnen één dag mis. Neem nu de elektrische rijder die om 15:00 zijn auto met bijna lege accu aan een publieke laadpaal hangt in het Italiaanse skidorp Moso in Passiria. De volgende ochtend om half 10 haalt hij zijn auto weg, maar staat de teller toch al op ruim 230 euro. Controleer daarom altijd of er een tijdsgebonden tarief actief is op de laadpaal. Dat doe je in de app van jouw laadpasaanbieder.
Bron: ANWB