(Hobby)dierhouders in de provincie Utrecht kunnen ook in 2025 gebruikmaken van subsidies om hun dieren te beschermen tegen wolven. Sinds 1 februari staat de vernieuwde provinciale subsidieregeling voor wolfwerende rasters namelijk weer open. Ook kunnen professionele hoefdierhouders zich inschrijven voor een RVO-subsidie die tegemoetkomt in de kosten van aanschaf én aanleg van wolfwerende maatregelen.
Op 1 februari 2025 is de provinciale subsidie voor de aanschaf van wolfwerende rasters geopend. Met deze subsidie kunnen professionele en hobbymatige dierhouders een tegemoetkoming krijgen voor een vaste of verplaatsbare wolfwerende afrastering. Ook is er subsidie voor een automatisch oprolsysteem voor een verplaatsbare afrastering.
Sinds dit jaar maakt deze subsidie deel uit van de Subsidieregeling Leefomgeving Landelijk Gebied. Hierin zijn meerdere subsidieregelingen voor het landelijk gebied opgenomen, die allemaal sinds 1 februari open zijn. De regeling voor wolfwerende rasters is versimpeld ten opzichte van de regeling in 2024. Zo hoeven er bijvoorbeeld geen stallijsten en overzichtskaarten meer bij de aanvraag gevoegd worden. Tegelijkertijd wordt advisering voorafgaand aan plaatsing van de rasters versterkt, door de gratis wolvenconsulent. Dat komt de effectiviteit van de rasters ten goede.
Er kunnen ook nog aanvragen worden ingediend voor rasters die geplaatst zijn in 2023, 2024 én januari 2025. Want dit kan zowel voor als na plaatsing van het raster, mits de kosten hiervoor zijn gemaakt op of na 26 mei 2023. De hoogte van de subsidie hangt onder andere af van het aantal gehouden dieren en het soort raster. Het maximale subsidiebedrag is 20.000 euro per dierhouder.
Tot 31 maart kunnen professioneel dierhouders zich via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ook inschrijven op de subsidie “Productieve investeringen groenblauw en dierwelzijn.” Hiermee kan niet alleen tegemoetkoming aangevraagd worden bij aanschaf van wolfwerende maatregelen, maar ook bij de aanleg ervan. De hoogte van deze subsidie is maximaal 40 procent van de kosten van de investering. Jonge landbouwers kunnen zelfs tot 55 procent van de totale investering als subsidie aanvragen. De voorwaarden van deze subsidie zijn te vinden op onze website.
Bron: provincie Utrecht