Na maanden weer een rode panda in DierenPark Amersfoort

26 sep , 18:59 Nieuws
als bezoekers de nieuwste dierbewoner willen spotten kijk dan hoog in de bomen
Na enkele maanden afwezigheid leeft er weer een rode panda in DierenPark Amersfoort. Het eenjarige vrouwtje heet Shanti en komt uit een dierenpark in Frankrijk. De kleine panda onderzoekt haar nieuwe verblijf met grote nieuwsgierigheid en heeft inmiddels kennisgemaakt met haar medebewoners: de pauwen. “Het gaat heel goed met Shanti. Ze eet goed en zowel Shanti als de vogels reageren goed op elkaar”, vertelt dierverzorger Paula Hoogers.
Nadat de vorige rode panda overleed, zocht de coördinator van de diersoort een andere rode panda die naar DierenPark Amersfoort kon verhuizen. Dierentuinen die aangesloten zijn bij EAZA wisselen onderling dieren met elkaar uit om een gezonde populatie in stand te houden. “Hopelijk verwelkomen wij in de toekomst een nieuwe man, zodat het koppel kan bijdragen aan de instandhouding van de soort”, vertelt Paula. Nieuwe dieren verblijven eerst enkele weken in quarantaine, zodat de dierenarts onder andere medische checks kan uitvoeren. Paula: “Gelukkig is Shanti kerngezond verklaard en eet ze goed.” Het dieet van de rode panda bestaat voor 95 procent uit bamboe. Daarnaast eet de diersoort bladeren, bessen, eieren en noten.  
Rode panda's komen vooral voor op de hellingen van het Himalayagebergte in Azië. De dieren leven en slapen hoog in de bomen. Shanti’s verblijf is daarom ingericht met veel bomen en takken. De diersoort wordt bedreigd, omdat hun leefomgeving kleiner wordt door boskapping. Ook worden rode panda’s gevangen door de lokale bevolking om ze te houden als huisdier en hebben mensen het voorzien op hun vacht. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt het Red Panda Network. Deze natuurorganisatie beschermt de rode panda’s en hun bosrijke leefomgeving. “Als bezoekers de nieuwste dierbewoner willen spotten, kijk dan hoog in de bomen”, tipt Paula.