In de tentoonstelling Mondriaan, een betere wereld in het Mondriaanhuis wordt de filosofische en idealistische kant van Piet Mondriaan belicht. Aanleiding is het verschijnen van de gelijknamige graphic novel van Erik de Graaf. In zijn masterclass Van idee tot graphic novel op vrijdag 15 november kom je meer te weten over wat er komt kijken bij het maken van een beeldverhaal. En ga je aansluitend zelf aan de slag.
Erik vertelt eerst over de totstandkoming van zijn eigen publicatie, waarin hij de filosofie achter de abstracte schilderijen van Mondriaan heeft verbeeld. Van de allereerste inspiratie, het maken van scenario's, het schetsen, het kiezen van een kleurpalet, het aanbrengen van lagen in het verhaal, het inkleuren en tot slot het plaatsen van de teksten.
Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Zet je eigen ideeën op papier in een korte stripvorm. Uiteraard geeft Erik je voldoende voorbeelden van allerlei stripstijlen én helpt hij je op weg. De resultaten van de deelnemers (volwassenen en jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar) aan de masterclass worden aan het einde met elkaar gedeeld. Aansluitend is de stripmaker op zaal om zijn boek te signeren.
Over de graphic novel en expositie
Tijdens zijn research ontdekte Erik een minder bekende, idealistische kant van Piet Mondriaan, die in zijn schilderijen streefde naar evenwicht tussen tegenstellingen als blauwdruk voor een betere wereld. Een verhaal dat Erik meteen greep: ‘Het leven in aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd steeds donkerder, terwijl Mondriaan juist lichtheid probeerde te creëren. Ik vond die tegenstelling zo sterk, dat ik besloot in te zoomen op de laatste elf jaar van zijn leven. Dat was tussen 1933 en 1944, dus precies de tijd waarin het nazisme opkwam en de oorlog uitbrak. Mondriaan vond zijn werk dusdanig belangrijker dan zichzelf, dat hij om zijn kunst te beschermen besloot te vluchten via Londen naar Amerika.’ In de tentoonstelling wordt ingezoomd op de idealistische en filosofische kant van Mondriaan, tegen de achtergrond van de toenmalige wereldproblematiek.
Over Erik de Graaf
Erik de Graaf (Vlaardingen, 1961) tekent al vanaf het moment dat hij een potlood kon vasthouden. Het duurde echter nog 40 jaar voordat hij zijn debuut maakte als stripauteur. Vanaf 2003 verschenen kort achter elkaar drie verhalenbundels, losjes gebaseerd op zijn jeugd. Met Scherven en Littekens maakte De Graaf vervolgens een tweeluik over een groep jonge vrienden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onlangs verscheen zijn graphic novel Mondriaan, een betere wereld. Dit kleurrijke beeldverhaal (uitgegeven door Scratch Books) is onder meer verkrijgbaar in de museum- en webshop van het Mondriaanhuis.
De tentoonstelling Mondriaan, een betere wereld is te zien t/m 2 maart 2025 in het Mondriaanhuis. Naast deze tentoonstelling is in het museum een permanente presentatie te zien over leven en werk van Piet Mondriaan.
Praktische info
Datum: vrijdag 15 november 2024
Tijd: 10.30 -13.00 uur
Locatie: Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Tickets: € 29,95 / jongeren van 16 t/m 25 jaar betalen € 19,95
Te bestellen via de ticketshop van het museum