Herenboerin Marian Hakze nodigt u uit

19 jan , 19:00 Nieuws
img 5609
Gerard Hilhorst

Op woensdagavond 5 februari 2025 is er een informatieavond over de Herenboeren Amersfoort in de Sint Martinuskerk. Deze avond begint om 20:00 uur. Herenboeren wie zijn dat en wat is het? Hiervoor maakten we met Marian een wandelgesprek. Al wandelend over de kiezels van de pastorietuin spraken we haar over haar passie.

Verantwoordelijkheid nemen

Het idee om zelf voedsel te produceren met anderen leeft al een hele tijd bij haar. Zij vertelt daar het volgende over: “Dit begon voor mij toen ik op de lagere school zat en een leraar heel erg begaan was met de natuur. Hij heeft mij een passie voor duurzaamheid bij gebracht. Hij liet mij ook het belang zien van dat je zorgvuldig met je leefomgeving om dient gaan. Dit is mij altijd bijgebleven en de laatste jaren is dat gevoel sterker geworden. Want sinds ik kinderen heb, voel ik een nog sterkere verantwoordelijkheid”. Verantwoordelijkheid nemen betekende voor haar ook dat zij steeds meer naar gezonde voeding ging kijken voor haar eigen gezin. En ook dat gezonde voeding duurzaam geteeld moet zijn, en bij voorkeur van lokale oorsprong. Om nog meer duurzaam te kunnen eten, heeft zij zich aangesloten bij het nieuwe initiatief Herenboeren Amersfoort.

Concept van de herenboerderij

Het concept van een herenboerderij is dat er 200 huishoudens mee moeten doen om te kunnen starten, waarna een of meerdere boeren in dienst worden genomen. Deze boeren worden betaald door Herenboeren Nederland en zijn daardoor verzekerd van een vast salaris en niet verantwoordelijk als er bijvoorbeeld een oogst mislukt vanwege slecht weer of ziektes. Ook duurzaam dus om een boer zijn gezin te kunnen laten onderhouden. Er zijn nu al 22 herenboerderijen verspreidt over ons land. Een van de herenboerderijen is de Willemshoeve in Soest. Het leek in eerste instantie heel moeilijk om grond te vinden en nu loopt het na drie jaar heel erg goed.

Gedeelde passie

Op dit moment zijn er meer dan 40 boeren in dienst bij Herenboeren Nederland. “De deelnemers gaan niet zelf het teelplan opzetten, dat doet de boer, maar wij hebben wel inspraak in deze coöperatie. Daarnaast gaan we als deelnemers ook meehelpen. Dit samen doen met de andere kartrekkers die bijvoorbeeld aan het rondkijken zijn naar mogelijke percelen, is al enthousiasmerend. Het werkt motiverend als je mensen hebt die je passie delen en dat doet heel wat met mij.”, aldus Marian. Al deze ondernomen activiteiten geven haar het gevoel dat je als je in een gemeenschap samen met anderen werkt, de dingen voor elkaar kunt krijgen waarin je gelooft.

Wil je meer weten over dit initiatief? Kom dan naar deze informatiebijeenkomst. Lees meer op de website https://amersfoort.herenboeren.nl/.

Ingezonden door Gerard Hilhorst