Geen treinverkeer van en naar Amersfoort

12 jul , 16:10 Nieuws
ontwerp zonder titel 85
ProRail is begonnen met de omvangrijke werkzaamheden rondom Amersfoort Centraal. Bijna zeven weken lang wordt er dag en nacht gewerkt aan de sporen rond het station. Vanaf zaterdag 6 juli is er hinder voor treinreizigers. Tot en met 18 augustus zijn er aanpassingen in het treinverkeer. Van 13 tot en met 28 juli rijden er helemaal geen treinen van en naar Amersfoort. NS en Keolis zetten bussen in.

Essentiele klus

"We zijn gestart en dit gaan reizigers ongetwijfeld merken," benadrukt Dennis Cats, bouwmanager bij ProRail. “Maar de klus waar we voor staan is essentieel voor de betrouwbaarheid van het spoor en om het spoor toekomstbestendig te maken.
In zeven weken tijd wordt veel werk verzet. Dennis somt op: “Samen met onze aannemer Dura Vermeer vervangen we vijf kilometer spoor volledig, van spoorstaaf tot ballast. We halen 42 wissels weg en plaatsen 29 nieuwe, we vervangen alle bovenleidingen, inclusief de masten waar de bovenleiding aan hangt en sluiten over vele tientallen kilometers nieuwe beveiliging aan.”
Ook op het station Amersfoort Centraal worden werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt gewerkt aan de trap en roltrap op perron 1-2 en wordt datzelfde perron aangepast aan de hoogte die makkelijker in- en uitstappen mogelijk maakt. “Het is goed dat we dit soort werkzaamheden kunnen combineren,” vertelt Dennis. “Dit zorgt dat de hinder voor reizigers beperkt blijft.”

Aanpassingen treindienst

Maar hinder blijft er. Dennis: “Het is onmogelijk om dit werk hindervrij uit te voeren. Maar samen met NS, Keolis en de gemeente Amersfoort doen we er alles aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Zowel voor treinreizigers als voor mensen die rond het spoor wonen.” De grootste hinder is wanneer het treinverkeer van en naar Amersfoort geheel stilligt. “Dat is van 13 tot en met 28 juli en van 15 tot en met 18 augustus,” somt Dennis op. Zijn advies: “Plan van tevoren goed je reis. Er zijn omreisroutes voor doorgaande reizigers. En Amersfoort blijft gewoon bereikbaar. Als het niet met de trein is, dan wel met de bus.”
Bron: Prorail