De Alliantie heeft, samen met haar dakenpartner Van Venrooy Dakbedekking, in bijna twee jaar tijd maar liefst 223 daken vervangen in de wijk Jeruzalem, Amersfoort. Een monsterprestatie, waarbij de bewoners in hun woning konden blijven wonen.
De grootscheepse operatie is gedetailleerd voorbereid door Van Venrooy. Projectleider Stefan Zuiderwijk: “De afgelopen jaren heeft de Alliantie veel meldingen gekregen van daklekkages. Dit betrof zowel de woningen als de bergingen. Daarom zijn alle daken op een goede, structurele manier waterdicht gemaakt.
Door deze noodzakelijke aanpak hadden we gelijk de kans om meer isolatie op het dak van de woning aan te brengen, zodat dit voldoet aan de huidige nieuwbouweisen voor de woningbouw. Zo zijn de woningen energiezuiniger en duurzamer geworden. We zijn gestart in 2023 en in het eerste kwartaal van dit jaar was de laatste woning klaar.”
Onder de golfplaten van de daken lag nog een bitumineuze dakbedekking die was aangebracht in 1950 tijdens de bouw van de wijk. In deze bedekking was een kleine hoeveelheid hechtgebonden asbest verwerkt. Met het vernieuwen van het dak was het nodig dat dit samen met de houten dakconstructie weggehaald werd. Dit werk is uitgevoerd door een professioneel asbestverwijderingsbedrijf.
Om te voorkomen dat er resten dakbedekking met hierin het asbest in de woning achterbleven, is tevens dit isolatiemateriaal op zolder weggehaald.
Ook de daken van de bergingen zijn vervangen om hier de lekkageproblemen goed op te lossen. Op het dak van de berging was ook de bitumineuze bedekking met asbest aanwezig. Om dit weg te halen, moest de berging helemaal leeg zijn, zodat de binnenkant goed schoongemaakt kon worden en er geen resten bedekking met asbest achterbleven. Het werk aan de berging werd niet tegelijk met het vervangen van de woningdaken uitgevoerd. Zo bleef de overlast van de werkzaamheden voor de bewoners beperkt.
Geen huurverhoging en compensatie
De Alliantie heeft de huur niet verhoogd als gevolg van dit groot onderhoud en de isolatieverbetering. Tijdens de werkzaamheden zijn de zonnepanelen uitgezet en tijdelijk van het dak gehaald. Bewoners hebben hiervoor een compensatie ontvangen plus een vergoeding voor de gemiste zonopbrengst in deze periode.
Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, was het nodig dat de zolder en berging leeg waren. Het werk aan de bergingen is apart van de woningen in het najaar uitgevoerd. Van Venrooy stelde daarvoor kleine afsluitbare opslagcontainers ter beschikking, zodat bewoners hun spullen hierin tijdelijk veilig konden opbergen. “Natuurlijk hielpen we de mensen die het leeghalen niet zelf of met hulp van familie/vrienden konden regelen. Daarom organiseerden we diverse opruimdagen, waarbij medewerkers van Van Venrooy en de Alliantie ook de handjes uit de mouwen staken,” vertelt gebiedsmanager Christine Buist. “De Kringloop was ook aanwezig zodat bruikbare spullen een tweede leven kregen.”
“De werkzaamheden gaven overlast en we waren ons bewust dat we veel van de bewoners vroegen,” aldus Stefan. “Zo was het nodig dat er voor de installaties (cv-ketel, ventilatie en zonnepanelen) twee keer een dag monteurs in de woning aan het werk moesten. En bewoners hadden geluidsoverlast tijdens de werktijden van 07.30 tot 17.00 uur. Daarom hadden we twee rustwoningen ingericht in de wijk, zodat mensen overdag even konden bijkomen. Voor mensen die nacht- of ploegendienst draaiden, zocht onze bewonersbegeleider samen met de bewoner naar een oplossing.”
"We hebben bijna 2 jaar in de wijk gewerkt, we hopen dat we een goede buur zijn geweest. We hebben met passie en vakmanschap ons werk verricht en hopen dat de bewoners tevreden zijn met het resultaat", sluit Stefan af.