Aan tafel voor beweging: laten we het morgen anders doen

21 mei , 20:38 Nieuws
20250520 190918
De Beweegalliantie

Tussen de eeuwenoude kloostermuren in Amersfoort verzamelden zich op dinsdagavond 20 mei ruim zestig bestuurders, directeuren en andere onderwijsprofessionals voor het Onderwijsdiner in Leerhotel het Klooster in Amersfoort. Samen vertegenwoordigden zij ruim 82.000 basisschoolkinderen!

Aan tafel tijdens het diner, op het podium onder begeleiding van Antje Monteiro én in de kloostergangen stond één vraag centraal: hoe zorgen we dat bewegen een vanzelfsprekend onderdeel wordt tijdens de schooldag,? De kracht van beweging werd op inspirerende wijze voelbaar, ook al omdat de gangen werden afgewisseld met de nodige beweegintermezzo’s.

‘Merkwaardig en schrijnend’

De jonge dansers van Moving Stars openden de avond met veel energie. Na het voorgerecht hield hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder een vlammend betoog over de directe invloed van bewegen op hersenactiviteit, taakgerichtheid en welbevinden. De zaal, met daarin vertegenwoordigers van ministeries VWS en OCW, klonk en knikte unaniem instemmend toen de hoogleraar het belang van bewegen op het (jonge) brein onderstreepte. Erik Scherder keek de zaal aan: “Maar waarom zitten kinderen dan de hele dag? Ik vind dat merkwaardig en schrijnend. Laten we dat morgen anders gaan doen.

”Dat laatste was in andere woorden de afdronk van de avond: ook al zijn nog niet alle partners om, zijn nog niet alle voorwaarden gunstig of niet alle collega’s meewerkend: iedereen kan morgen een kleine bijdrage leveren, en samen veranderen we zo de koers. Elke stap is winst.

Met beweegmomenten de taakgerichtheid verhogen

Lector Mirka Janssen van de Hogeschool van Amsterdam vertaalde deze inzichten naar de dagelijkse onderwijspraktijk: hoe breng je bewegen structureel in het schoolbeleid, ook buiten de gymles? De aanpak van de Dynamische Schooldag stond daarbij als voorbeeld centraal, waar zij met data aantoonde hoe het onderbreken van langdurig zitten met beweegmomenten de taakgerichtheid en de concentratie verhoogt en meer effectieve leertijd oplevert.

Mirka Jansen, maar ook haar onderwijscollega’s Robert Lock (SCO Delft) en Jeroen Spanbroek (STWT), onderstreepten dat verschillende manieren van bewegen stimuleren en integreren ook bijdraagt aan de fundamentele uitdagingen waar het onderwijs mee worstelt: duurzame inzetbaarheid, werkdruk en een tekort aan leerkrachten.

Zoals een bestuurder van een grote koepel het tijdens een van de gerechten verwoordde: “Bijna iedere basisschool ziet het belang van bewegen wel in, maar ziet dat bovenop de stapel van de andere prioriteiten komen. Terwijl bewegen juist ook zo’n belangrijke bijdrage aan veel van die prioriteiten kan leveren.”

Leerkracht als spil in het leven

Tijdens het hoofdgerecht spraken deelnemers met elkaar over wat er op hun scholen al gebeurt en vooral over wat er nog te winnen valt. Het verhaal van Nick Keijser, vakleerkracht en beweegcoördinator in Delft, liet zien hoe beweging in álle lessen verweven kan worden. Ambassadeur Martin Hersman sloot de avond af met een ode aan de leerkracht als spil in het leven.

Het Beweegdiner maakte één ding duidelijk: de beweging is op gang. Maar om écht verschil te maken, is meer actie nodig op álle niveaus - van klaslokaal tot bestuurskamer én politiek.

Ook jij kunt morgen een steentje bijdragen. Wil je weten wat? Kijk op www.beweegalliantie.nl/bewegen-op-schoolvoor praktische handvatten, voorbeelden van andere scholen en mogelijkheden om je aan te sluiten. Daar vind je ook hoe je een kijkje in de keuken van de Dynamische Schooldag krijgt.

Dit diner werd georganiseerd met dank aan de PO Raad, de KVLO, de Gezonde School en het Kenniscentrum Sport en Bewegen.