Wateroverlast in ons werkgebied

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Op verschillende plekken in ons gebied is overlast door het hoge grondwater. In 2023 is 30 tot 40 procent meer neerslag gevallen dan in eerdere jaren. Vanwege de natte zomer vorig jaar was de grondwaterstand op veel plekken al hoger dan normaal voor die tijd van het jaar.

Vanaf half oktober tot nu kwam daar veel neerslag extra bij. Deze extreme neerslag, veel en langdurig, is in de laatste 100 jaar niet voorgekomen. Daarom zorgt het voor meer wateroverlast dan we gewend zijn. Met name de duur van de overlast (november 2023 tot nu) is nieuw.

Het waterschap heeft in deze situatie geen invloed op grondwater. Het bevindt zich in de grond en loopt door verschillende zand en kleilagen heen. Grondwater stijgt traag en zakt ook traag weer weg. Droog weer, warmere temperaturen en wind versnellen dit proces.

Advies bij wateroverlast

De hoge grondwaterstand kan ervoor zorgen dat je last hebt van grondwater in bijvoorbeeld kruip- en kelderruimtes. Om schade en/of overlast in de kruipruimte of kelder te beperken, adviseren wij het volgende:

Kruipruimte

  • Pomp geen grondwater weg uit de kruipruimte. Dit veroorzaakt een stroming, die hierdoor in stand wordt gehouden. Het water blijft komen en zal tijdens een nieuwe, natte periode eerder de kruipruimte in stromen;
  • Isoleer de vloer tegen opkomend vocht.

Kelder

  • De kelder kan je wel leegpompen. Hierdoor wordt geen stroming veroorzaakt. Let op: zolang het grondwater hoog staat en de kelder niet waterdicht is, loopt de kelder opnieuw vol;
  • Je kunt wachten tot het grondwater gezakt is, om daarna de kelder waterdicht te maken.

Lees meer over wat te doen bij wateroverlast op www.vallei-veluwe.nl/wateroverlast

Wat doet het waterschap?

Overal in ons gebied geldt dat we zoveel mogelijk inspelen op de lokale situatie en de veranderende weersomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat de afvoercapaciteit van watergangen geborgd is, zijn we vorige maand op verschillende locaties al gestart met maaien.

Knelpunten in de waterafvoer, bijvoorbeeld door verstopping van duikers en watergangen, worden zo snel en goed mogelijk opgelost. We passen de instellingen van stuwen aan om het waterpeil te regelen en wateroverlast te beperken. Onze peilbeheerders monitoren en beheren de waterstanden voortdurend en grijpen in waar mogelijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen