Na turbulente jaren met een coronapandemie en een snel economisch herstel stabiliseert in geheel Nederland de banengroei in 2024 en 2025. Het aantal ontstane vacatures groeit licht. In sectoren als zorg en welzijn en specialistische zakelijke diensten stijgt het aantal banen snel, terwijl het aantal banen in de landbouw, bouw, openbaar bestuur, industrie en vervoer en opslag nauwelijks stijgt of zelfs daalt.
De bedrijvigheid in veel sectoren wordt belemmerd door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Naast blijvende aandacht voor werving en behoud van werknemers, zullen werkgevers ook moeten kijken naar andere oplossingen, zoals het aanboren van nieuw talent of het werk anders organiseren. De arbeidsmarktprognose van UWV geeft een beeld van de banengroei en -krimp in de regio Amersfoort in 2024 en in 2025.
Naar verwachting neemt het aantal banen voor werknemers en zelfstandigen in 2024 in geheel Nederland toe met 88.000 (+0,8%) en in 2025 met 85.000 (+0,7%). Het aantal gewerkte uren stijgt met 0,6% in 2024 en 2025. Het aantal uren stijgt minder dan het aantal banen. Daardoor daalt het gemiddeld aantal uren per baan.
Na een aantal turbulente jaren op de arbeidsmarkt stabiliseert de banengroei in de arbeidsmarktregio Amersfoort en komt met een lichte groei van 1.300 (+0,7%) werknemersbanen in 2024 en 1.200 (+0,7%) in 2025 en komt uit op 181.100. De werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio groeit vooral in sectoren als Specialistische Zakelijke Diensten, Detailhandel en Zorg en Welzijn. In de sectoren Bouw (2024) en Industrie en Financiële Diensten (2025) wordt juist een lichte krimp verwacht. De krimp in de financiële sector in de regio Amersfoort wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de centralisatie van werk naar hoofdkantoren van bedrijven die meestal in regio’s zoals Amsterdam en Utrecht gevestigd zijn. In de uitzendsector daalt het aantal banen verder in 2024, waarna in 2025 weer een stijging wordt verwacht.
UWV verwacht dat op landelijk niveau ook de meeste nieuwe vacatures ontstaan in de sectoren Detailhandel, Zorg en Welzijn en Horeca. Het is gebruikelijk dat er veel vacatures ontstaan in de Detailhandel en de Horeca. In deze sectoren werken veel jongeren in bijbanen, vaak gedurende korte tijd. Hierdoor ontstaan er ook snel weer nieuwe vacatures. De sector Zorg en Welzijn heeft vooral veel vacatures, omdat het een omvangrijke sector is en de zorgvraag groot is. Binnen Zorg en Welzijn is de grootste branche qua werknemers de verpleging, verzorging en thuiszorg.
De bedrijvigheid wordt in veel sectoren geremd door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers zullen daarom steeds meer moeten kijken naar creatieve maatregelen die niet per se leiden tot méér personeel, maar juist de arbeidsproductiviteit verhogen. Jeroen Schuil, arbeidsmarktadviseur UWV Amersfoort: ‘Wat opvalt is dat deze lagere versnelling van economische groei nauwelijks invloed lijkt te hebben op de arbeidsmarkt. Hoewel het aantal vacatures wel iets terugloopt en we een lichte toename van het aantal faillissementen hebben gezien, leverde dit maar een beperkte toename van het aantal WW-uitkeringen op. De oververhitte arbeidsmarkt heeft op dit moment nog volop plaats voor ontslagen personeel’.